Рецепти на лечителя Димков за силен имунитет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9174768 www.24chasa.bg

Имунитет е устойчивостта на организма срещу болести. Имунната система включва клетки, тъкани и органи, чиято задача е да го защитават от агресивните фактори на околната среда. Ако имунитетът е в добро състояние, тялото разпознава потенциално опасните вещества и ги унищожава. 

За да го подпомогнете, е задължително да ядете колкото може повече плодове и зеленчуци. Наблегнете на оранжеви и червени - моркови, тиква, цвекло, чушки, зеле. Включете в менюто си ядки, семена и мед. За витамин С яжте ябълки, круши, грозде, портокали, лимони, киви, грейпфрути, ананас.
Цинкът особено подпомага имунната система. Той се съдържа в телешкото и пилешкото месо, яйцата, киселото мляко, морските продукти, ядките и пълнозърнестите храни. Салата с морски дарове и лимонов сок е вкусно съчетание на цинк и витамин С.

Към правилния хранителен режим може да прибавите природни продукти, които според народната медицина повишават имунитета.

За яйчената рецепта на известния лечител Петър Димков (1886-1981) се твърди, че има изпитано силно имуностимулиращо действие. В буркан от 800 мл подредете догоре цели добре измити яйца със сигурен произход. Сипете лимонов сок да ги покрие. Сложете буркана в хладилника. След една седмица черупките се разтварят. Вие отстранете ципите и върнете яйцата в буркана. Добавете 200 г мед и 2-3 с.л. алкохол (коняк, ром). Приемайте 3 пъти дневно по 1 с.л. 20 минути преди ядене, като преди това енергично разклащате буркана.
Лечителят препоръчва за предпазване от вируси всеки ден по 1 доза смес от по 8 г индийско орехче, нишадър и лимонтузу. Стрийте ги на прах и ги разделете на 24 части. Пийте дозата с малко вода или отвара от червен кантарион - 1 с.л. листа и цвят, сварени за 5 минути в 250 мл вода. След това изяждайте 1 ч.л. мед.
Чесънът повишава количеството на Т- и Б-лимфоцитите, които защитават организма. Най-полезен е, ако преди да го ядете, го нарежете и го оставите 15-20 минути, за да се активират стимулиращите имунната система вещества. Рецептата на Петър Димков е да взимате всеки ден на няколко пъти по 1 с.л. от следната смес: 3 скилидки обелен и счукан чесън, 1 с.л. винен оцет, 1 с.л. вода и 1 ч.л. захар.

Като отлични имуностимулатори се сочат шипка, котешки нокът, черен бъз, клеева тинктура.

Шипките имат рекордно съдържание на витамин С. Те доставят витамин Р и каротин, който се превръща в организма във витамини А, В1, В2 и К. Съдържат органични киселини, соли на фосфора, калия, калция, магнезия, желязото и на други микроелементи. За чай залейте 20 г плодове с 500 мл вряща вода. Похлупете и запарвайте 10 минути. Оставете на топло 4-6 часа, след което прецедете. По този начин в течността преминават витамините и минералите, съдържащи се в плодовете. Може да пиете по половин чаша 3 пъти дневно.

Черният бъз стимулира производството на бели кръвни телца и подобрява съпротивителните сили срещу вируси. 1 с.л. сушен цвят варете 10 минути в 500 мл вода. След като изстине, прецедете и добавете 1-2 с.л. мед. Сипете в стъклена бутилка и дръжте в хладилника. Сутрин леко затоплете и пийте по 100 мл на гладно.

Народната медицина препоръчва да ядете по 1 ч.л. мед сутрин и вечер преди лягане. Много добре действат също прополисът и пчелното млечице. Може да пиете на гладно по 2-4 пъти дневно 15-20 капки клеева тинктура, разтворени в малко вода. Приготвите я от 30 г прополис, разтворен в 100 мл 90-95% етилов спирт. Оставете 1 седмица и прецедете. Спиртният извлек от прополис има силно противовъзпалително и антисептично действие.
Имунитета укрепва и от честите разходки на открито. Колкото и да е малко слънчевата светлина, тя помага за синтезиране на витамин D чрез кожата.