Имунолози: Заразени сеят коронавируса преди симптомите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9175639 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Руският имунолог Владислав Жемчугов разказа пред РИА Новости колко дълго пациент с COVID-19 представлява опасност за другите.

"Заразността след проявата на болестта зависи от лечението и от това в каква форма протича заболяването. Бих препоръчал заразените да носят маски, особено тези, които са в контакт със здрави хора през целия инкубационен период - поне 14 дни. И второ: не забравяйте, че човек може да бъде заразен по време на целия инкубационен период, т.е. две седмици, а в някои случаи дори и три“, обясни лекарят, цитиран от Канал 3.

В допълнение, имунологът отбеляза, че при всякакви симптоми на настинка е необходим PCR тест за коронавирус. Според него е необходимо да се направи и изследване за грип, тъй като той се лекува по различен начин.

Заместник-директорът по клинична и аналитична работа на Централния изследователски институт по епидемиология в Русия - професор Наталия Пшенична, заяви пред РИА Новости, че човек, който се е заразил с COVID-19, е максимално заразен два дни преди появата на симптомите и в първия ден на заболяването.

Според нея средно човек се заразява три или четири дни преди появата на симптомите и продължава активно да разпространява вируса през първите пет дни на заболяването. По-късно шансът да предадем COVID-19 на друг човек е малко вероятен.