Доц. Киров: За направление за PCR да се търсят само 2 симптома

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9197048 www.24chasa.bg
Доц. д-р Любомир Киров КАДЪР: bTV

Ситуацията в момента изисква изцяло да се промени стратегията. Предлагаме да се увеличи броят на симптомите, по които можем да назначаваме, за да може да се тестват максимум брой хора.

Загубата на вкус и обоняние идват на по-късен етап. Има и други оплаквания - тежест в гърдите, болка, аз съм имал възрастен човек само с отпадналост и тежест в гърдите. Картината е много различна.

Бързо трябва да установим хората и да минава всичко лесно и бързо. Трябва бързо да са поставени под карантина. При 2 от симптомите предлагаме да дадем направление по електронен път. Това каза пред bTV доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикувашите лекари.

"Много рядко са пациентите, които имат 5 симптома и така не може да се поеме от здравната каса", каза още той. 

По думите му бързите антигенни тестове са по-ефективни – получаваш резултат в рамките на 15-20 минути. Те могат да се извършват от всяка една лаборатория, не изискват специфично оборудване, както е при PCR тестовете.

„Това, което е посочено в съответните източници, че на 98 процента са съпоставими двата теста, като антигенният тест има малко по-ниска чувствителност и по-висока специфичност, но това по никакъв начин не намалява полезният ефект. Очакваме властите тепърва да кажат, както виждате министърът развя нашето писмо от октомври – то е било от средата на октомври, когато беше различна ситуацията. Там ние бяхме писали 4 симптома, но от Касата идват 5. Ние нямаме пациенти, които да са с 5 симптома, това е изключително рядко. Каква е целта? Ще помагаме ли или ще си търсим кой направил, какво направил?

"Сложил си маската под брадата - защо я слагаш. Трябва да си я поставиш на носа, за да върши работа", каза още той. 

„За ваксини се говори за април, за май, там нищо никой не гарантира на 100 процента. Можем да опростим уравнението, нямаме специфично лечение. Нямаме лекарство, което да го излекува и да сме сигурни. Нямаме още ваксина. Можем да установяваме бързо, да се изолират хората, да не се разпространява бързо инфекцията, да носим маските“, каза още доцентът.