Витамин D пази от фатални форми на рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9247549 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Изследователи от болницата "Бригам енд Уимен" от Харвардското медицинско училище установиха връзка между приемането на добавки с витамин D и намаляване на риска от метастатични или фатални форми на рак, съобщи електронното издание "МедикалЕкспрес".

Учените от години се опитват да установят връзката между витамина D и злокачествените заболявания. Установено е, че хората, които обитават районите около екватора боледуват и умират по-рядко от някои видове рак. В лабораторни условия също е установявано, че витаминът намалява развитието на рака, предава БТА.

Екипът от болницата "Бригам енд Уимен", който публикува изследването си в списанието на Американската медицинска асоциация, е установил, че витамин D е свързан с намаление от 17 на сто на риска от напредване на развитието на рака. При пациенти с нормален индекс на телесна маса рискът намалява с 38 на сто, което означава, че индексът на телесната маса оказва влияние на връзката на витамин D и развитието на рака.

Изследователите са анализирали данни от мащабно проучване, проведено в петгодишен период и приключило през 2018 г., в което са участвали над 25 000 души - мъже над 50 г. и жени над 55 г., които не са били болни от рак в началото на изследването и част от тях се разболели по време на проучването. Те вземали в различни комбинации омега-3, витамин D и плацебо.