Учен обясни защо болните от COVID-19 умират по-често през нощта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9248884 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Научният сътрудник от Руската академия на науките Алексей Кудрявцев посочи защо смъртта при тежко болните от COVID-19 по-често настъпва през нощта, пише lenta.ru.

По експериментален път той установил, че неговото ниво на сатурация (насищане с кислород) на кръвта спада до 88 процента по време на дълбоката фазана съня. Успоредно с това спадат кръвното налягане и пулсът. Изхождайки от получените резултати, Кудрявцев е уверен, че нивото на кислорода при пациенти с COVID-19 се понижава значително повече, предава БТА. 

Специалистът изтъкна, че оксигенация от 88 процента вече е опасно слаба, а при болните от новия коронавирус тя може да падне до 70 процента.

При това положение хипоксията може да окаже на мозъка невротоксично въздействие.

"Такова увреждане може да остане незабелязано, но да се окаже дифузно и това е едно от сериозните последствия", изтъква Кудрявцев.

Именно спадането на сатурацията в кръвта е свързано с високата смъртност на пациентите с тежка форма на заболяването през нощта. Намаляването на кислородното насищане се явява силен стресов фактор за пациентите с дихателна недостатъчност.

По-рано беше установено, че пациенти със сърдечносъдови заболявания са изложени на 12 пъти по-висок риск от смърт при заразяване с COVID-19.