Ваксината на "АстраЗенека" ефективна, обявена за триумф на науката (Обновена)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9249405 www.24chasa.bg
Компанията AstraZeneca съобщи днес, че ваксината, която разработва с Оксфордския университет срещу коронавируса е показала средна ефективност от 70% при защита срещу вируса. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ваксината срещу COVID-19, произвеждана от "АстраЗенека", е ефективна, съобщиха от компанията в понеделник. По време на клинични изпитвания, проведени както във Великобритания, така и в Бразилия, препаратът показал 70% ефективност средно и до 90% при най-благоприятния режим на дозиране.

Двете проучвания използват два различни режима на дозиране, които генерират значително различна степен на ефективност. Ваксината е 90% ефективна, ако се прилага с две дози. Доброволците получават половин доза, последвана от пълна доза един месец по-късно. 62% е ефективността, ако хората получават две пълни дози с интервал от един месец.

"Ако успеем да достигнем имунитет с половин доза ще увеличим значително броя на дозите, с които разполагаме", заяви Пам Ченг, изпълнителен вицепрезидент по глобални операции и информационни технологии в "АстраЗенека". Здравни екперти, работещи по разработването на ваксината дадоха специален брифинг за фаза 3 от изпитанията.

"Очакваме да имаме 300 млн. завършени дози до края на годината. в световен мащаб. От ден 1 работим за разширяване на капацитета на производоството и към този момент имаме над 20 партньори за разпространение на препарата", добави Пам Ченг. Тя добави, че компанията е част от инициятивата "Ковакс" и ще допринесе за разпространението на ваксината и чрез количество и чрез цена.

Оксфордският университет, който е партньор в разработката, и "АстраЗенека" допълниха, че техният кандидат е ефективен и за предотвратяване на заболяването на хора в различни възрастови групи, включително възрастни хора.

"Имаме много данни за безопасността. Започнахме с изпитанията през април и оттогава проследяваме 20 000 души, участвали в тях. Ако съберем всички месеци, пред които след следили състоянието на ваксинираните доброволци, ще имаме общо 6000 години на проследяваме", посочи проф. Андрю Полард, ръководител на изследването от Оксфордския университет. Професорът добави, че разликата с ваксината за грип се изразява в това, че вирусът на грипа се променя всяка година, докато нямаме доказателства, че коронавирусът мутира толкова бързо.

Коментирайки новите резултати, Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на "АстраЗенека", каза: "Днес се отбелязва важен етап в нашата борба срещу пандемията. Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високо ефективна срещу COVID-19 и ще има незабавно влияние върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве". Той отново посочи, че ваксината е "високо ефективна" срещу коронавируса, въпреки че показаната от нея ефективност изглежда малко по-ниска в сравнение с резултатите на ваксините на компаниите "Пфайзер" и на "Модерна", които бяха представени през последните седмици.

Проф. Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет посочи, че някои от доброволците са имали странични ефекти, но само леки като главоболие или треска, което не е нетипично след ваксинация.