Румънци с хронични заболявания и под 18 г. - без ваксина срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9250924 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Координаторът на националната кампания за ваксиниране срещу COVID-19 в Румъния заяви днес, че децата и младежите под 18-годишна възраст и хората с тежки хронични заболявания или болести в терминален стадий няма да бъдат ваксинирани, съобщава сайтът Зиаре.

Д-р Валериу Георгица обясни, че на този етап няма достатъчно сигурни клинични проучвания за ефектите от ваксините при лица под 18 години, както и при хора с тежки заболявания, предава БТА.

"В момента само една компания е включила в изследванията си лица между 12 и 18 години, така че под 18 години със сигурност няма да говорим за ваксиниране, поне в предстоящия период", посочи експертът, като добави, че същото се отнася и за лица с тежки заболявания като рак в напреднал стадий.

Той посочи също, че в момента не се смята за противопоказно ваксинирането на лица, които са преминали през коронавирусна инфекция, но отбеляза, че ако организмът е развил антитела, то ваксинацията може да бъде отложена.

Д-р Георгица смята, че ако населението приеме ваксината, най-вероятно след средата на следващата година ще може да се говори за колективен имунитет. Дотогава ваксинираните лица ще трябва да продължат да спазват противоепидемичните мерки, включително да носят маска, посочи той.

"Категорично да, важно е да продължим да спазваме правилата за превенция, но в определен момент тези мерки лека-полека ще бъдат оттеглени, когато се достигне прагът на колективна имунизираност", отбеляза д-р Валериу Георгица.

По-рано той обясни, че ваксината срещу COVID-19 в Румъния ще бъде безплатна и няма да бъде задължителна. По думите му първо ще бъдат ваксинирани работещите в здравната система и в социалните домове, във втория етап ще бъдат ваксинирани хора от уязвими групи - лица над 65 години или хора с хронични заболявания, и накрая - останалата част от населението.