Ваксината на “АстраЗенека” 90% ефективна, пази се в обикновен хладилник 6 месеца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9252128 www.24chasa.bg
Главният изпълнителен директор на “АстраЗенека” Паскал Сорио СНИМКА: РОЙТЕРС

Препаратът ще бъде изпратен за одобрение незабавно, ще я продават без печалба, очаква се една доза да струва едва 4 долара

До 90% ефективност показва ваксината срещу коронавирус, разработена от “АстраЗенека” и Оксфордския университет, давайки нов тласък на надеждите, че пандемията може да бъде победена.

“Днес отбелязваме важен етап в нашата борба срещу пандемията. Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високоефективна срещу COVID-19 и ще има незабавно въздействие върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве. Освен това

опростената верига

за доставки на

ваксината и нашето

обещание за

нестопанска цел

и ангажимент за широк, справедлив и навременен достъп означават, че тя ще бъде достъпна в световен мащаб, осигурявайки стотици милиони дози след одобрението”, заяви Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на “АстраЗенека”, на специален брифинг в понеделник.

Без да търси печалба по време на пандемията, “АстраЗенека” продължава да работи с правителства, международни организации и сътрудници по целия свят, за да осигури широк и справедлив достъп до ваксината. Очаква се една доза да се продава за около $ 4, което е значително по-ниско от цената на другите потенциални ваксини.

Компанията отбелязва бърз напредък в производството с капацитет до 3 млрд. дози ваксина през 2021 г.

Препаратът може

да се съхранява,

транспортира и

използва при нормални

хладилни условия

между 2-8° по Целзий в продължение на поне шест месеца и да се прилага в рамките на съществуващите здравни условия.

Две проучвания проследяват два различни режима на дозиране, което генерира значително различна степен на ефективност. При поставяне на една доза ваксината постига 90% ефикасност, което е достатъчно за превенция на инфекция или тежко заболяване. Доброволците получават половин доза, последвана от пълна доза един месец по-късно. 62% е ефективността, ако хората получават две пълни дози с интервал от един месец.

Фармацевтичната компания изчислява, че средната ефикасност по време на опитите във Великобритания и Бразилия е 70%.

Учените предполагат, че по-слабата първа доза може да е подготвила имунната система по начин, който я прави по-възприемчива към втората инжекция, но ще са необходими повече изследвания, за да се потвърди.

“Всички ние очаквахме, че две пълни дози ще дадат най-добрия отговор”, каза проф. Андрю Полард, ръководител на изследването от Оксфордския университет.

Ваксината ще бъде

внесена за регулаторно

одобрение “незабавно”,

заявиха от екипа.

При участниците, инжектирани с препарата, не се съобщава за хоспитализации или тежки случаи на заболяването. В междинния анализ са проследени общо 131 случая на COVID-19.

Проф. Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет, посочи, че някои от доброволците са имали странични ефекти, но само леки като главоболие или треска, което не е нетипично след ваксинация.

Партньорите в разработката допълниха, че техният кандидат е

ефективен и за

предотвратяване

на заболяването

на хора в различни

възрастови групи,

включително възрастни хора.

Клинични изпитвания се провеждат и в САЩ, Япония, Русия, Южна Африка, Кения и Латинска Америка с планирани опити в други европейски и азиатски страни. Общо компанията очаква да запише до 60 000 участници в световен мащаб.

“Тези открития показват, че имаме ефективна ваксина, която ще спаси много животи. Вълнуващо е, че установихме, че един от нашите режими на дозиране може да бъде около 90% ефективен. Ако се използва той, повече хора могат да бъдат ваксинирани при планираното снабдяване с ваксини. Днешното съобщение е възможно само благодарение на множеството доброволци в нашето проучване и трудолюбивия и талантлив екип от изследователи, базирани по целия свят”, заяви още проф. Андрю Полард.

Паскал Сорио: Бележим важен етап в борбата срещу глобалната здравна криза

Отбелязваме важен етап в борбата срещу пандемията, обяви главният изпълнителен директор на “АстраЗенека” Паскал Сорио. “Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще има незабавно въздействие върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве”, подчерта Сорио. Той наблегна на това, че ваксината е “високоефективна”.

“АстраЗенека” увеличава производствения си капацитет, така че да може да достави стотици милиони дози от ваксината, започвайки през януари, каза преди дни главният изпълнителен директор.