Безсимптомните с COVID преболедуват по-бързо и са по-малко заразни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9252767 www.24chasa.bg
Хората с COVID-19 са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми СНИМКА: Пиксабей

Хората с COVID-19 са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми, за това е необходима бърза изолация.

Това потвърждават нови изследвания, публикувани в списанието The Lancet.

Тези без проявени симптоми на заболяването могат да премахнат вируса от телата си по-бързо и да останат заразни по-малко време, смята Крутика Купали, учен от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния.

Според предишни проучвания процентът на безсимптомните случаи може да достигне до 80%, но новият анализ с 21 708 пациенти-участници показва, че безсимптомните случаи са 17%, или драстично по-малко.

В първото проучване от този вид изследователите са анализирали данни от 98 предишни проучвания за предаването на коронавирусна инфекция.

Те сравняват своите открития с два други типа коронавирус, за да разберат по-добре защо COVID-19 се разпространява толкова бързо.

Учените открили, че вирусният товар, т.е. количеството на вируса, открито в организма през различни етапи на инфекция със SARS-СоV-2, достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването, между появата на симптомите и петия ден.

Това е важно, тъй като вирусът в горните дихателни пътища се счита за основен източник на предаване. За сравнение, вирусният товар за двата други типа коронавирус, SARS-CoV и MERS-CoV, достига максимум по-късно, съответно между 10 и 14 дни и 7 и 10 дни, осигурявайки повече време за разпознаване на симптомите, пише „HuffPost“.