Ваксината на "Модерна" е по-лесна за съхранение и транспортиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9262541 www.24chasa.bg

Главният лекар на американската компания "Модерна" Тал Закс съобщи, че ваксината срещу коронавируса, разработена от фирмата, е по-лесна за съхранение и превоз от останалите, предаде ТАСС.

"Преимуществото се състои в това, че за нашия препарат не е нужна нова инфраструктура. През последните години ние сами създадохме съответните условия и наличните в момента хладилници в аптеките и медицинските заведения са пригодни за съхранението на ваксината", заяви Тал Закс, предаде БТА.

По неговите думи препаратът може да се съхрани във фризер до 6 месеца, а в обикновен хладилник - до 1 месец. А това изключително много облекчава логистиката.

Относно страничните ефекти на ваксината, Закс припомни, че в случая трябва да се разглеждат два аспекта - безопасността и поносимостта. "Когато говорим за безопасност, става дума за сериозните вреди и последствия, които може да има имунизацията за организма. Що се касае до поносимостта, тя е свързана с възможни неприятни, но безопасни и ограничени във времето странични ефекти", каза специалистът. Той уточни, че безопасността на ваксината на "Модерна" е много висока. А за страничните ефекти се изразяват в това, че след ваксинирането един на всеки десет имунизирани изпитва главобол, болки в мускулите и на мястото на инжекцията. Тези хора могат да развият и симптоми, подобни на грипните, заяви американският главен лекар на компанията "Модерна". На 16 ноември нейни представители съобщиха, че по време на третата фаза от клиничните изпитания, на ваксината им е показала 94,5 процентова ефикасност