Изследване: Коронавирусът преминава през мембраните между гърлото и мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9276800 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Новият коронавирус използва носа като вход към мозъка, сочи изследване, цитирано от Ройтерс.

Наличието на вируса в мозъка и гръбначно-мозъчната течност се свързва с неврологични симптоми, но досега не беше известно как вирусът прониква в централната нервна система.

При аутопсии на 33-ма пациенти, починали от Ковид-19, учени са изследвали назофаринкса - задната преходна част на носната кухина към гърлото, която се намира в близост до мозъка. Чрез дисекция на клетки и следване на пътя на инфекцията, те установили, че вирусът превзема мозъка, като преминава през мембраните, които го отделят от назофаринкса.

Според резултатите от изследването, публикувани в сп."Нейчър нюросайънс", оттам вирусът прониква по нервните пътища, свързващи носната кухина с тази част от мозъка, която е свързана с обонянието и това обяснява "някои от обстойно документираните неврологични симптоми на Ковид-19, включително загубата на усет за мирис и вкус".

Учените са установили също вирусни частици в части от мозъка, които нямат пряка връзка с носа, което вероятно означава, че има и други пътища за проникването на новия коронавирус в мозъка.