Нар и чай от лайка срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9278561 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Чай от анасон и лайка, особено за децата и бременните, за които се избягва даването на медикаменти, препоръча като превенция шефът на ковид отделението на Втора градска болница в София д-р Бруск Халил. Самият той всяка вечер вземал нар - този плод има много силно антивирусноантивирусно, антипаразитно и антиоксидантно действие, разказа докторът пред и Ти Ви тази сутрин. Напомни, че лекарства против паразити - такива за краста и малария, сега се ползват в цял свят срещу инфекцията.

Д-р Халил се надява до Нова година нещата да се успокоят и постепенно да влезем в по-нормални нива на заболеваемост. Според него трета вълна може да се очаква лятото - тогава антителата на преболедувалите вероятно ще са свършили.

Истината е, че хората подценяват заразата и изведнъж, когато изпаднат в дихателна недостатъчност, чак тогава търсят помощ, каза още столичният лекар. Първите 6 дни ако няма усложнения, вероятно става дума за леко каране на инфекцията, но ако се увеличават температурата, има задух и болки, задължително и веднага да се търси лекарска помощ, призова той. Това не значи непременно хоспитализиране.

Две основни групи антибиотици изписват той и колегите му за домашното лечение в комбинация с антикоагулант - аспирин, антистенокардин, каквото има в аптечната мрежа, и кортикостероида дексметазон, разказа д-р Халил. но призова хората да не предприемат самолечение.

Течен органичен германий за главоболие от ковид произход препоръча горещо той - помага за вкарването на кислород в клетката, има и имуномодулиращ ефект.

5 заразени сестри и 4-има от общо 22 -ма лекари има в момента в отделението, обясни шефът му. Той самият не е бил инфектиран от началото на епидемията.