Трансплантираха успешно органи от пациент, прекарал COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9279291 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Хирурзи от университетската болница в белгийския град Льовен извършиха първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстановил от COVID-19, съобщи "Брюксел Таймс".

Операцията включвала вземане на двата бели дроба от 72-годишна жена, която е била лекувана от мозъчен кръвоизлив и е била регистрирана като донор.

Жената никога не е пушила, но през април тази година е страдала от симптоми на COVID-19 за период от около две седмици. Тя не е била изследвана за COVID-19.

Пациентката била в самоизолация за две седмици, като през това време съпругът й бил приет в болница и починал от потвърден COVID-19. Когато по-късно тя е приета в болница с мозъчен кръвоизлив, е установено, че е с отрицателен тест за COVID-19, но има антитела, което показало, че преди това е била заразена, посочва БГНЕС. 

Досега, доколкото ни е известно, няма публикувани доклади за трансплантация на бял дроб от донор, излекуван от COVID-19, пишат хирурзите в статия, публикувана вчера в списанието "The Lancet Respiratory Medicine".

Осем дни след приемането на жената в болница сърцето й спряло и тя била одобрена като донор за трансплантация, съгласно нейното предварително искане. Получателката е на 61 години и е страдала от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя чакала седем месеца за двойна белодробна трансплантация.

Трансплантацията премина безпроблемно и белодробният реципиент след това се оказа отрицателен за коронавирус, каза хирургът Лоранс Цеулеманс.

Нямаше усложнения и след месец пациентът успя да напусне болницата в добро здраве. Три месеца след операцията, се справя много добре: белодробната функция е отлична и не показва аномалии, добави той.