Австрия изгражда модерен хладилен център за лекарства

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9282101 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

На Виенското летище е създаден модерен логистичен център със специфична за доставяните лекарствени продукти хладилна система, където ще бъде съхранявана ваксината срещу COVID-19.

Бързият транспорт на съхраняваните при ниски температури лекарствени препарати е изключително важен в момент, когато целият свят се подготвя за най-голямото логистично предизвикателство на новото време, предаде БТА. 

Новият Фарма хендлинг център, в чието изграждане са инвестирани 4 милиона евро, разполага с 1650 м3, хладилното хале е разделено на три отделени една от друга температурни зони. Температурата в тях се регулира в зависимост от нуждите на лекарствените средства, които се съхраняват. Системата "кутия в кутия" дава възможност за допълнително напасване на температурата до стойностите в диапазона на сухия лед. Лекарствата, транспортирани в самолетите в специални хладилни контейнери, се доставят директно в хладилниците на Фарма хендлинг центъра. Пътят от кацналия наблизо товарен самолет до центъра е къс, което гарантира запазването на ниските температури на продуктите. След обмитяване на стоката тя се закарва до товарния терминал за транспортирането й с хладилни камиони. Новият Фарма хендлинг център на летището във Виена е единствен по рода си компетентен център за чувствителни на температурни колебания товари за цяла Източна Европа.