Онлайн консултации улесняват пациенти по време на анти-COVID мерките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9286090 www.24chasa.bg


Инициативата на университетската “Св. Иван Рилски” и кампании през платформи трасират смяна на класическия модел

Пет от водещите клиники в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще консултират пациенти и ще приемат документи онлайн до 18 декември. В пандемията много хора от страната се страхуват да пътуват, даваме им възможност предварително да изпратят своите документи и изследвания и

ако състоянието

им налага

бърза реакция,

да бъдат приети

за лечение само

с едно отиване

до болницата, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентите могат да изпращат само в предвидения срок образни и други изследвания, епикризи, свързани със заболяването им, на посочения от всяка клиника имейл.

За Клиниката по неврохирургия neurosurgery.clinic@abv.bg и телефон за допълнителна информация 02/952 37 25 (между 14 и 16 ч) За Клиниката по нервни болести knb.ivan.rilski@abv.bg и телефон 0885 17 42 53 (от 9 до 14 ч). За Клиниката по обща и ендоскопска хирургия tonyphilipov@gmail.com и телефон 02/9542827 (между 9 и 14 ч). За Клиниката по хематология и онкология - за Отделението по хематология dr.yordanov88@ abv.bg, за Отделението по онкология onko.iv.rilski @abv.bg. За Клиниката по нефрология clinic. nephrology@gmail.com и на телефон за допълнителна информация 02/952 38 33 (между 9 и 14 ч).

Друга улесняваща инициатива обяви Отделението по образна диагностика към “Св. Иван Рилски”. То въвежда нов алгоритъм за обслужване на COVID позитивни и предполагаеми пациенти, нуждаещи се от образни изследвания. Това е отговор на развитието на пандемията от COVID-19 и зачестилите изследвания на белите дробове при пациенти с предполагаема или доказана инфекция. Амбулаторни и лежащо болни пациенти от тези групи ще се обслужват в отделението от 9,30 до 15 часа и след “прозорец” за почистване и дезинфекция – от 16,30 до 19 часа, съобщиха от болницата. В рамките на тези времеви интервали ще се изпълняват заявки, насочени пациенти от COVID звеното, от други клиники на пациенти с доказана COVID инфекция или от амбулаторни пациенти, записани за извършване на рентгенографии и КТ (компютърна томография, скенер) на бели дробове от рентгенова регистратура. В тези часове нямат да бъдат изпълнявани заявки за не-COVID пациенти, а коридорът между COVID зоната и служебния вход на клиничната лаборатория ще бъде затворен и по него ще се придвижва само екипиран персонал на Клиниката по образна диагностика и пациенти с валидирани заявки за провеждане на изследване. Пациентите ще минават по реда на пускане на заявките в болничната информационна система. Лекар рентгенолог ще изготвя резултатите и в рамките на 30 минути след провеждане на изследванията ще ги предава на изчакващите в COVID зоната пациенти. За допълнителна информация и записване на часове за КТ е отворен телефонният номер 02/952 27 80 на регистратура “Образна диагностика”.

Онлайн

консултации

през платформи

предлагат и отделни лекари от различни болници. Те са първи пилотни стъпки у нас към очакваната промяна на световното здравеопазване. Извънредните условия, които вирусът наложи във всички страни, пораждат нови феномени в медицината - учени и лекари се обединяват в търсенето на терапии и ваксини, ускоряват се процудурите за разрешаване на терапии в условия на ексериментално лечение, отдалечения достъп до лекар става масова практика най-малкото по телефон. Където има технически услови общуването е през интернет или видеовръзка. Пандемията форсира задочната комуникация пациент - лекар и дават аргументи за водещите за Европа и САЩ прогнози, че това трасира пътя към пълноценната телемедицина.