Маските с клапа изпускали вирусите в околната среда

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9286180 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Главният експерт от Центъра за молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев разкри главния недостатък на маските с клапа за издишване - те изпускат всички вируси в околната среда, пише сайтът Лента.

Подобни средства не са преграда за разпространение на патогена от страна на заразения, който ги носи. Маските с клапан са подходящи за медицински работници, които изпълняват професионалните си задължения и не са носители на коронавируса. Подобни средства за лична защита в значителна степен улесняват вдишването, предаде БТА. 

Лебедев добави, че вече някои авиокомпании са престанали да пускат на борда на самолетите пътници с маски с клапан. Причината е че те не препятстват разпространението на вируса.

По-рано Лебедев оцени и ефикасността от използването на шалове като предпазни средства вместо медицински маски. По неговите думи той в никакъв случай не препоръчва подобна замяна. Най-ефикасни се оказват маските и то при правилното им поставяне. Те трябва да прилепват плътно по лицето и да покриват както устата, така и носа. /