Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9388023 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Изследователи: При светлата кожа вероятността пулсов оксиметър да изпусне влошаване е 3 пъти по-рядка

Намаляването на кислорода в кръвта - медицината го нарича хипоксемия, е важен знак за влошаване при хората с COVID-19. Но още в първите месеци на пандемията лекарите установиха, че болните усещат недостига на въздух със закъснение. Това прави измерването особено необходимо за ранно хващане на усложняващата се инфекция.

“Имахме пациенти, които идват в много добро състояние, по нищо не личи, че са зле, но с тежки рентгенови промени и ниско насищане (сатурация) на кръвта с кислород. Човекът спокойно говори с нас, не изглежда да е в застрашаващо състояние и изведнъж се срива”, обясни пред “24 часа” специалистът по белодробни болести проф. д-р Димитър Костадинов, дм. Опитът наложи проследяването на насищането с кислород като маркер за влошаването. В клиниките се използват професионални оксиметри, а в домашни условия - масовите апаратчета, чиято цена поради търсенето още през пролетта скочи между 5 и 10 пъти според модела. Машинките добиха известност като пулсоксиметри, защото дори най-евтините видове отчитат и пулса.

Според сравнения между стойностите от болничните и популярните апарати при едни и същи хора измерването у дома е достатъчно надеждно като ориентир. Това го нареди до термометъра в препоръчителния списък за домашно лечение на новата инфекция. В общия случай се следи сатурацията да не пада под 94. Смята се, че по-ниските стойности налагат болнично лечение и/или включване на кислородна терапия.

Апаратчетата използват за тестуването насочена светлина. Пръстите и меката част на ухото са най-удобните места, на което може да се приложи бързо технологията за проверка на сърдечната дейност и оксигенацията. Обикновено се предпочита устройство за пръстите, подобно на клипс. Технологията е абсолютно безболезнена и неинвазивна. Тя доста точно може да установи колко добре сърцето изпомпва богата на кислород кръв през тялото. Апаратурата е в помощ основно на кардиолозите, пулмолозите и спешните лекари.

Пулсовите оксиметри измерват наситеността на кислорода в кръвта чрез количеството в еритроцитите - червените кръвни клетки. Отчитането става според промените в поглъщането на светлината. Колкото по-близо до повърхността са разположени кръвоносните съдове и колкото по-тънка и светла е кожата, толкова по-добра е “видимостта”. Логично с увеличаване на пигментацията в мелатониновите клетки се променя начинът на пропускане на светлината. По сходна причина лакът за нокти и особено цветният изкривява данните за оксигенацията.

Проучване, публикувано в “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин”, обръща внимание, че точността на резултата от измерването зависи и от тена на човека. Според авторите тъмната пигментация предпоставя по-чести “грешки” - апаратчето надценява количеството кислород и реално подценява хипоксемията.

Докладът стъпва на данни от почти едновременни двукратни измервания - единият с най-прецизна апаратура, на насищането на кислород. Изследователите са разгледали над 48 000 показания на пулсова оксиметрия. При тъмнокожите апаратчето не отчитало в пълна степен хипоксемията при 3 пъти повече пациенти в сравнение с белите.

Устройствата може да покажат заблуждаващи резултати при 12 от всеки 100 души с наситена пигментация на кожата. Така според изследователите тенът става едно от предизвикателствата в пулсоксиметрията.

С този аргумент авторите на изследването от Медицинското училище към Мичиганския университет казват, че пулсова оксиметрия за преценка на състоянието на пациенти може да постави тъмнокожите пациенти в повишен риск от скрит недостиг на кислород. По-високият процент грешки, наблюдаван при използване на пулсови оксиметри при тъмнокожи хора, не е детайлизиран според степента на пигментация, но принципът на действие ги прави резонен маркер.

Подобен анализ сравнява 37 308 резултата от сдвоени тестове от пациенти на интензивни отделения в 178 медицински центъра през 2014 и 2015 г. и открива сходни несъответствия.