Учени от Китай прогнозират развитието на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9416528 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Kитайски учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията моделират развитието на пандемията от COVID-19 през 2021-a. Според тях в най-лошия случай общият брой на хората, заразени с коронавируса по света, ще се увеличи от 92 милиона на 170 милиона през следващите два месеца, като една пета от общия брой заболели в света ще бъде в САЩ, пише South China Morning Post.

За да се сбъдне най-оптимистичният сценарий, трябва всички да се придържат към правилата за социално дистанциране и носене на маски, правителствата на страните да са предприели само ефективни мерки и да е разгърната програма за масова ваксинация.

Дори и всички тези условия да са изпълнени, според изчисленията на китайските учени, още 300 хиляди души ще умрат от COVID-19 по света до началото на март тази година.

Основният проблем е, че вирусът SARS-CoV-2, подобно на грипа, се развива и променя - т.е. адаптацията на вируса към човешкото тяло може да доведе до сезонния характер на заболяването, което ще усложни борбата с него.