Антителата са факт още преди реимунизацията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9423616 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Част от първите имунизирани в края на миналата година медици, са проследили ефекта от ваксината с тестове за антитела и резултатите са обнадеждаващи, предаде Би Ти Ви.

За да проверят дали не са изкарали безсимптомно заболяването, част от медиците в бургаската онкология си правят тест за антитела непосредствено преди първата доза от ваксината.

Сред тях е и главната сестра Дарина Стоянова. Първият резултат показва, че не се е срещала с вируса.

След имунизацията прави нов тест. „Бях много приятно изненадана, защото резултатът ми вече се е покачил на 56, 9. Което говори, че вече имам изградени антитела срещу това заболяване и съм малко по-спокойна“, обясни Дарина Стоянова.

Втората доза от ваксината медиците получиха днес следобед. Преди самата тя да бъде реимунизирана, главната сестра ваксинира колегите си. Д-р Детелина Иванова посочи, че е имала болка в ръката, която се е появила няколко часа след първата ваксина и продължила около ден.

За разлика от първата доза, сега един флакон се разпределя не между 5, а между 6 души, за да не остава неоползотворено количество ваксина. След изчерпване на списъка с медици, в Бургас има готовност да започне имунизацията на учители и потребителите на социалните услуги.

„В зависимост от количествата, които ще вземат Ямбол и Сливен, може към края на тази седмица или другата да имаме възможност да започнем втора фаза“, уточни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Новите доставени ваксини за трите области са малко над 1700.