Доц. Кунчев: Ако 70% от населението е имунизирано, епидемия не може да стане

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9437741 www.24chasa.bg
Доц. Ангел Кунчев

Държавата на среща с учители, отказали ваксиниране. По заповед на премиера екипи от здравното и образователното министерство се срещнаха с педагози в ямболското село Бояджик. Поводът е масовият отказ от имунизиране, предаде Би Ти Ви.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и екип от образователното министерство се срещнаха с учителите. В сградата на училището в Бояджик се събраха педагози от няколко села, които са извън списъка на ваксиниране.

Експертите им дадоха повече информация дали ваксините са безопасни и как те действат. Доц. Ангел Кунчев обясни, че идеята на срещата е не да изнесе медицинска лекция, а да проведе човешки разговор с всеки един от тях.

„Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизирани. Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане. Отделни случаи ще има, но не и масово разболяване“, обясни още Кунчев.

Той даде пример с Великобритания, където болниците са пълни с болни: "Ако това се върне в България, а опасността е голяма, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка."

„Английското правителство взе решение миналата седмица и го направи - построи четири подвижни морги, огромни. Защото умират по 1600 души на ден. Това е истината, а решението вземете вие“, допълни той.

„За целия период не станахме свидетели на война и дано остане така. Но станахме свидетели на нещо, което преобърна света. Вирусът вече тръгна по света и трябва да вземем мерки, които могат да ни помогнат“, каза доц. Кунчев.

Една от тях е именно ваксинирането.

„Европа реши да действа като едно пространство, а не като отделни държави и предварително да налее огромни средства в компании, които се заеха да правят ваксини. Тези средства са над 2 милиарда евро. Успяхме да постигнем да имаме достъп до тях и не трябва с лека ръка да пренебрегваме това. В момента на Балканите никой не прави имунизации. Тези, които сме членове на ЕС, започнахме“, обясни Ангел Кунчев.

„Няма здравна система в света, която да е достигнала такова ниво, че някой външен човек да се грижи по-добре за вашето здраве, отколкото самите вие. Мислете вие за вашето здраве“, призова той, допълвайки, че не трябва да вярват на лъжливи твърдения.