Болест може да изяде цял крайник

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9522072 www.24chasa.bg
Австралия Снимки: Пиксабей

Учените се опитват да разберат защо нарастват случаи на язва на Бурули в Австралия, както каква е ролята, която хората и опосумите играят при нейното разпространение, предаде БиБиСи.

Адам Ноел смяташе, че това е просто едно ухапване от комар. Беше забелязал леко повдигнатата червена следа на глезена си преди около седмица и не се подобряваше. Лекарите смятаха, че това е някакво дразнене на кожата. Минаха още две седмици, но петата му вече имаше дупка. „Случва се нещо много странно“, помисли си той и отиде в болница в Мелбърн, за да го прегледат.

Това е една история от април 2020 г., когато коронавирусът "здраво се вкопчи" в Австралия. Персоналът беше смазан от работа. Лекарите казали на страдащия, че раната ще зарасне скоро. Вместо това, обаче, след още няколко дни вече се виждаше неговото ахилесово сухожилие, дупката в месото му бе с размер на топка за тенис на маса. Затова пациентът се върна в болница, този път в Сейнт Винсент, една от водещите болници в Австралия. Там му взеха биопсии, преди окончателно да потвърдят причината за страданието на Ноел. Това беше язвата на Бурули: бактериално заболяване, което може да причини големи отворени рани, ако не се лекува, то може освен това да доведе до трайно обезобразяване, поясни източникът.

Опусум тича свободно сред хората
Опусум тича свободно сред хората

За около шест седмици Ноел вече имаше белег, стигна до окончателна биопсия и прием на правилните лекарства. Лекарите казват, че е можел да си загуби крака си.

Болничен коридор
Болничен коридор

Преди да заболее мъжът се е трудил много в градината си, окопаваше земята си, искаше да си направи навес. „Отсякох няколко дървета, които не бяха пипани 20 години“, разказва той. "Почти съм сигурен (че язвата - б.р.) съвпадна с разрушаването на дърветата и местообитанието на опосумите." 

Да - именно за опосуми става въпрос. Учените смятат, че тези космати нощни същества - които са и защитен вид, биха могли да изиграят ключова роля в предаването на язвата на Бурули върху хората. Те също имат болестта и носят бактериите, наречени Mycobacterium ulcerans - бактериите се намират в големи количества в изпражненията им.

Голяма част от естествените местообитания на опосумите са загубени през последните години, опосумите и хората скъсиха дистанцията, двата вида се борят за живот на планетата и потенциално стимулират да се развият случаите на въпросната болест.

Язвата на Бурули се причинява от неприятна бактериална инфекция, която може да унищожи меките тъкани, ако не се лекува. Инфекциозното заболяване се приближава към Мелбърн, докато лекари и учени се опитват да го спрат, преди да достигне петмилионния град.

Ноел живее в Мелбърн, но семейството му има къща на плажа на полуостров Морнингтън. Това е богата зона, пясъчните плажове са популярни за почивка на жителите на града. Те са заобиколени от ярко оцветени плажни хижи и дървени пътеки, които се извиват из подвижните хълмове с изглед към морето. Туристически пътеки водят до уникални места. Къщите са големи и модерни, много с обширни градини и басейни.

Именно на такова място никой не би подозирал месоядна бактерия да захапе крака на Ноел. Но в тази област - щата Виктория, могат да бъдат намерени случаи на язва на Бурули.

В национален мащаб случаите са се утроили повече от три пъти през последните години: през 2014 г. лекарите съобщават за 65 случая; През 2019 г. имаше 299 случая, миналата година - 218.

Най-често при съмнение за такава язва пациентът се насочва към Даниел О'Брайън - той е лекар по инфекциозни болести, експерт по язвата на Бурули, управлява и клиника в близкия Джилонг. Той казва, че вижда пет до десет нови пациенти седмично. В списъка на специалиста има и малки деца, които са имали нужда от до 20 операции за справяне с язвата.

„Без значение колко малка е лезията или колко голяма е тя, няма заразен, който да не е пострадал сериозно”, коментира пред Би Би Си д-р Даниъл О'Брайън. „Наистина може да изяде цял крайник”. 

„Не знаем достатъчно за нея. Има някои наистина важни научни въпроси около това къде напуска околната среда, резервоарите в животни и как хората всъщност се заразяват”, обяснява О'Брайън. „Освен ако не получим отговори на тези жизненоважни въпроси, ние наистина ще се затрудним при овладяването на болестта”.

Обяснение как точно заразява и убива коронавирусът

В момента учените работят върху хипотезата, че бактериите идват от опосумите и техните изпражнения. След това комари и други хапещи насекоми ги пренасят от околната среда до хората. 

Язвата на Бурули е класифицирана като „пренебрегвана” болест от Световната здравна организация. Инфекцията не получава внимание и не се знае много за нея.

За първи път е открита през 1897 г. в Уганда, но тъй като засяга предимно бедни общности с ограничени здравни грижи, не са влагани пари и ресурси за изучаването й.

В Австралия тя се появява за първи път през 1948 г., но в продължение на десетилетия случаите на заразени са единици.

Доклад от 2018 г. открива много връзки между загубата на местна растителност, промяната в статута на имотите и появата на болести в Австралия. Развитието на болестта е процес, в който хората са много ангажирани, отчита Розмари Макфарлейн, асистент по обществено здраве в университета в Канбера.

„Ние оказваме невероятен натиск върху природните системи - има значително повече хора и добитък, отколкото дива природа, но всички те се припокриват, тъй като се съревновават за ресурси. Това е проблем, който сами създаваме”, посочва Макфарлей.

COVID-19 в момента възпрепятства напредъка в проучванията на язвата на Бурули. Учените все още не са открили как бактериите всъщност заразяват хората.

О'Брайън се притеснява, че тази опасна бактериална инфекция може да се изплъзне от общественото внимание.

„COVID-19 ни показва, че не можем да разглеждаме заболяванията изолирано. Коронавирусът може да е респираторен, а Бурули – бактериална. Но и двете идват от околната среда, дават предупреждение за нашето взаимодействие с природата и са изключително вредни за здравето на човека”.