Дългосорочните ефекти от електронните цигари все още са неясни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9535991 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Идеята, че електронните цигари са безопасни, се оспорва от все повече авторитети в медицината. Това показват проучвания, цитирани през последните 10 г. на международни конгреси на Европейското респираторно общество и в САЩ. Изследователите подчертават многобройни рискове, свързани с тяхната употреба – така наречения вейпинг.

Търговските асоциации от индустрията казват, че електронните цигари са нетоксични и безопасни за употреба, но белодробните лекари не подкрепя убеждението, че са по-безопасни от традиционните.

Електронните цигари се появиха на пазара в началото на новото хилядолетие и бързо привлякоха интереса най-вече на тийнейджърите и младите хора с идеята, че са безопасен начин за пушене. Днес обаче вейпингът се смята за заплаха за общественото здраве. Изследователи от различни държави излизат с данни, че електронните цигари могат да причинят сериозни здравословни проблеми с дългосрочни ефекти и

няма да помогнат за

отказване на цигарите

– втората мантра,

с която се наложиха на пазара.

Електронните цигари са устройства за пушене, които работят с батерии за нагряване на течност в пълнител, докато тя се превърне в нещо като мъгла.

Изглеждат като обикновени цигари, лули или пури. Някои приличат на тънки електронни джаджи, което ги прави привлекателни за по-младите потребители. Създадената фина пара се вдишва дълбоко в белите дробове, имитирайки усещането за пушене на обикновени цигари. Подобно на традиционните папироси, повечето електронни цигари съдържат никотин. Количеството му варира в зависимост от марката. При някои е колкото в хартиените цигари, но има продукти дори с по-висока концентрация. В пълнителите може да са вложени допълнително химически ароматизанти и различни други вещества - летливи органични съединения, някои от които се намират и в отработените газове от автомобила, както и олово, калай, никел и др. В допълнение към никотина, електронните цигари могат да се използват и за вдишване на други инхалаторни субстанции като марихуана например.

Рисковете от вейпинга все още се проучват, но и към момента има достатъчно негативни данни.

На първо място е пристрастяването към никотина, което в детска и млада възраст протича по-бързо.

Първоначално се смяташе, че вейпингът може да бъде полезен за хората, които се опитват да откажат цигарите. Но проучванията и емпиричният опит не го потвърждават. Много хора продължават да са зависими от пушенето въпреки силното желание да се откажат. Освен че увеличава възможността за пристрастяване и дългосрочно увреждане на развитието на мозъка и здравето на дихателните пътища, употребата на електронни цигари крие потенциални рискове за околните от аерозолите, който пушещият е издишал. Смята се, че вейпингът носи риск за

пристрастяване към

никотина, разстройства

на настроението

и понижаване на контрола върху импулсивните реакции. Никотинът променя и начина на формиране на синапсите, които могат да навредят на частите на мозъка, които контролират вниманието и ученето.

Докъм 25-годишна възраст мозъкът все още се развива. Всеки път, когато се създава ново знание или се усвоява ново умение, между мозъчните клетки се изграждат по-силни връзки - синапси. Мозъкът на младите хора изгражда синапси по-бързо от мозъка на възрастните. Тъй като пристрастяването е форма на обучение, юношите могат да се пристрастят по-лесно от възрастните. Никотинът в електронните цигари и други тютюневи изделия също може да подготви мозъка на тийнейджъра за пристрастяване към други наркотици.

Някои проучвания показват, че хората, които дебютират с електронни цигари, са по-склонни да опитат конвенционални цигари в бъдеще. Данните за рисковете се популяризират от специлизиран уебсайт, създаден в партньорство между здравното министерство на САЩ, и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и програмите срещу пушене. Там се изтъква, че никотинът в електронните цигари може да подготви мозъка за пристрастяване към други неща, като алкохол и кокаин. Това важи особено за юношите.

Електронните цигари съдържат допълнителни вкусове, на които младите хора се радват. Някои от тези добавки обаче пораждат допълнителни рискове за здравето. Най-много тревоги в медицинските среди поражда диацетилът, който причинява сериозно белодробно заболяване, подобно на бронхиолит – възпаление на най-малките разклонения на бронхиалното дърво на белите дробове. Най-неблагоприятната форма е облитериращият бронхиолит, жаргонно определян като

пуканки в белите дробове,

поради употребата на химикала в ароматите за пуканки с масло.

Вещество с вкус на канела е друг популярен аромат, който може да навреди на белодробните тъкани.

Електронните цигари съдържат много от същите химикали, причиняващи рак, както и обикновените цигари. Изследване от 2017 г. установи, че високите температури, образуващи парата, създават десетки токсични химикали като формалдехид, за които се смята, че причиняват рак.

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ определя електронните цигари като епидемия сред младите. Голяма част от рекламите са предназначени да се харесат на тийнейджърите.

Здравните служби по цял свят са последователни в развенчаването на мита, че електронните цигари не са опасни. Всеки продукт, който съдържа никотин и токсини, има потенциал да навреди и да причини пристрастяване. Освен очакваните вреди върху дихателните пътища електронните цигари, съдържащи никотин, нанасят

щети и върху

кръвоносните съдове –

втвърдяват артериите

Това е известен ефект от пушенето на традиционни цигари, който може да доведе до повишен риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови усложнения.

В крайна сметка един от най-противоречивите въпроси, свързани с електронните цигари, са изпарените течности. Тези препарати са направени с голямо разнообразие от химикали и сладки или плодови ароматични добавки, много от които твърдят, че се харесват на децата. Според д-р Константин Вардавас от университета в Крит, който с екипа си е изследвал популярни в Европа вейпинг устройства, всяка отделна течност съдържа поне едно вещество с риск за здравето. Това заключение е подобно на изводите от проучване на Харвардския университет от 2015 г.

Електронните цигари са твърде млада иновация, за да се разберат напълно техните дългосрочни ефекти върху здравето - както в тялото, така и от гледна точка на общественото здраве. Но към момента се оправдава генералното правило в науката: колкото повече търсите, толкова повече намирате. “Всеки път, когато погледнем внимателно данните, откриваме друг вреден или потенциално вреден ефект”, казват изследователите. (24часа)