Валентин Ревански, кмет на Ямбол: Прекарах болестта в пика на заразата, лекувах се с ивермектин

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9547367 www.24chasa.bg

Мои приятели лекари ми изпратиха протоколи от лечението на коронавирус в Америка - там много се използва

- Г-н Ревански, вие сте един от вече преболедувалите COVID-19. Кога се случи при вас и в тежка форма ли беше?

- Разболях се в края на ноември 2020 г., точно в пика на заразата. Вдигнах висока температура и веднага се самоизолирах. На следващия ден си направих PCR - беше положителен.

В продължение на 2-3 дни поддържах много висока температура, болеше ме и гърлото. Усетих, че нещата се задълбочават и трябва да направя нeщо, затова потърсих съвет от специалист. Обърнах се към д-р Милена Янкова, пулмолог и педиатър. Тя е от Ямбол, познати сме, но живее и работи в София.

Препоръча ми да започна

лечение с ивермектин

и аз я послушах.

- Не изпитвахте ли известни опасения, особено заради противоречивата информация за този медикамент тогава?

- Ами човек избира от кое повече да се страхува - от болестта или от лекарството. Усетих подобрение още на втория ден от приема на медикамента. Температурата ми изчезна, както и повечето симптоми. Остана само болката в гърлото, но него го намазах с онова старо зелено лекарство гранофурин и болката отшумя.

Така до края на карантината бях много добре, просто чаках да минат тези дни.

- Колко време приемахте ивермектин?

- Само 3 дни, колкото ми беше препоръчано. Аз съм любознателен човек, интересувам се от много неща. Прочетох доста и разбрах, че преди много години, когато е бил открит ивермектинът, първо се е използвал в хуманитарната медицина.

Едва по-късно е започнало приложението му във ветеринарната. Мои приятели лекари ми изпратиха протоколи от лечението на коронавирус в Америка, където ивермектинът се използва.

Спокойно бих го препоръчал на познати и приятели, а освен това той е и много евтин медикамент. Струва жълти стотинки за разлика от някои антибиотици.

- Усетихте ли някакви странични реакции, когато го вземахте и на по-късен етап?

- Лично аз

не усетих никакви странични ефекти, не

съм чувал за такива и от мои приятели,

които също се лекуваха с този медикамент. Разговарял съм и със съпруга на д-р Янкова, с когото се заразихме по едно и също време, защото спортувахме заедно, но той беше по-зле от мен. Той също пи ивермектин в комбинация с антибиотик.

Съжалявам, че когато съпругата ми се разболя около месец и нещо преди мен, нямахме много информация за този медикамент.

- Тя как изкара заразата?

- Много тежко - с пневмония, лежа в белодробната болница. Затова и си позволих, след като аз се излекувах, да споделя мнението си за медикамента на страницата си във фейсбук.

Това са мои лични впечатления, не мога да давам указания как да се приема лекарството. Това могат да направят само лекарите. Знам, че много медици приемат ивермектин профилактично в определена доза веднъж седмично, за да не се разболеят.

- Г-н Ревански, разнопосочни са и мненията за ваксините срещу COVID-19 за тяхната безопасност и ефективност. Вие бихте ли се ваксинирали, ако не бяхте прекарали коронавирус?

- Да, аз не съм антиваксър и не бих се поколебал, ако говорим за добре проучени и тествани ваксини, преминали през всички фази на изпитание. Смятам, че освен добре известните ни вече ваксини не бива да се изключват руската и китайската.

Ваксината срещу тази тежка болест, каквато е COVID-19, е нещо добро и трябва да се ползва.

Учени: Евтин антипаразитен препарат може да намали до 75% опасността от смърт с COVID-19

Препаратът намалява риска от разболяване и силата на разпространение, твърдят изследователи пред “Файненшъл Таймс”

Евтино, безпатентно, антипаразитно лекарство показва значителен ефект при намаляване на смъртността при пациенти с умерен до тежък COVID-19, пише в. “Файненшъл Таймс”. Изследователите приветстват това ранно откритие като основна стъпка към разширяване на арсенала от лекарства, използвани срещу болестта.

Д-р Андрю Хил от университета в Ливърпул и други експерти извършиха

метааналитична

проверка на

18 проучвания,

които установиха, че ивермектинът е свързан с намалено възпаление и по-бързо елиминиране на вируса, причиняващ COVID-19.

В шест от тези проучвания рискът от смърт е намален със 75% при подгрупа от пациенти с умерен до тежък COVID-19.

Единственият антивирусен препарат с някакво одобрение в световен мащаб за лечение на COVID-19 е ремдесивирът на Gilead Sciences, който показа известна полза от съкращаването на болничния престой, но няма ясен ефект върху смъртността или вирусните натоварвания.

Технически ивермектинът не е антивирусен препарат, въпреки че резултати предполагат, че лекарството може да се ползва с антивирусни свойства. Обикновено се използва за

лечение на

инфекции от въшки

и краста, както и

по-сериозни паразити

като речна слепота (онхоцеркоза).

Д-р Хил заяви, че резултатите от ивермектина са обнадеждаващи, но са необходими допълнителни проучвания, за да се осигурят достатъчно силни доказателства за пред глобалните регулатори, които да гарантират одобрението му.

“Това е генерично лекарство, използвано по целия свят. Производството на лекарственото вещество (активната съставка) струва 12 цента. То струва $ 3 в Индия, $ 960 в САЩ”, каза д-р Хил пред “Файненшъл Таймс”.

Препаратът може да намали риска от разболяване. Намалява и силата на заразяване, твърдят изследователите.

“Ако хората с положителен тест за COVID-19 се лекуват незабавно с лекарство, което бързо изчиства вируса, това може да ги направи по-малко заразни. Тази стратегия за лечение чрез превенция работи за ХИВ и сега трябва да бъде тествана за коронавируса”, твърди д-р Хил.

“Целта на това изследване е да предупреди хората, че това предстои:

подгответе се,

снабдете се с него,

пригответе се

да бъде одобрено

Трябва да сме готови”, казва д-р Хил.

Ивермектинът не е одобрен във Великобритания и обикновено се внася от Франция. Но все пак изследователи бяха категорични, че много от изследванията, които са били разгледани, не са били рецензирани и че метаанализите, които разглеждат много изследвания наведнъж, могат да бъдат склонни и към грешки.

Докато надпреварата за намиране на безопасни и ефективни ваксини даде редица одобрения на кандидат-ваксини и някои страни започнаха мащабни кампании за ваксинация, търсенето на ефективно лечение на COVID-19 изостава.

Изследователите са се фокусирали най-вече върху предотвратяването на хоспитализацията и намаляването на смъртността за тези, които се разболеят тежко и попаднат в болница.

“Ваксинацията е от основно значение за реакция срещу епидемията. Но ивермектинът

може да помогне

за намаляване

на процента

на инфекция,

като направи хората по-малко заразни, и може да намали смъртността”, смята д-р Хил.