Мъж получи шанс за нов бъбрек в Александровска болница

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9558536 www.24chasa.bg

Това е втората донорска ситуация за годината 

Нов бъбрек след успешна трансплантация в Александровска болница получи 48-годишен мъж от Разград, съобщиха от болницата. Трансплантацията е станала възможна, след като  близките на 29-годишен мъж от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на хеморагичен инсулт, се съгласили да дарят органите му. 

Това е едва втората донорска ситуация в страната за тази година и първа бъбречна трансплантация за Александровска болница от началото на 2021 г. 

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, сърцето на младия мъж е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. За черния дроб са намерени подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.

Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия. 48-годишният  реципиент на здравия бъбрек е бил с хронична бъбречна недостатъчност и от две години се лекувал на перитонеална диализа, съобщиха от болницата. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

В края на януари при първата донорска ситуация бяха извършени 3 успешни трансплантации в болница "Лозенец". Сред реципиентите тогава беше и 12-годишно момиче. 

Донор стана 19-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация беше реализирана от екип на областната болница във Велико Търново с координатор д-р Сибила Маринова, съобщиха тогава от агенция медицински надзор, към които е и агенцията по трансплантации.

Реципиенти на бъбреците станаха мъже на 37 г. и на 53 г., а черният дроб беше трансплантиран на 12-годишно момиче. 

За цялата 2020 г. у нас бяха реализирани едва 4 донорски ситуации, с които беше спасен животът на 8 български граждани и на 3-ма чужденци, тъй като при една от тях нямаше подходящи реципиенти у нас.