Агенцията по обществено здраве на Англия: Електронните цигари са по-малко вредни от пушенето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9575227 www.24chasa.bg

В годишния си доклад за е-цигарите Public Health England потвърждава ролята на вейпинг устройствата за намаляване на заболеваемостта от тютюнопушенето на Острова

Електронните изпарители на никотин се превръщат в утвърден начин за отказ от традиционните цигари и могат да имат решаваща роля за намаляването на огромната заболеваемост, която се дължи на тютюнопушенето. Това констатира Агенцията по обществено здраве на Англия Public Health England в седмия си годишен доклад за електронните цигари, озаглавен„ Вейпингът в Англия: Актуализация на научните доказателства, февруари 2021 г.“

Обединеното кралство от години е лидер в политиката за намаляване на вредата от тютюна. В последния си годишен доклад здравната агенция на Великобритания анализира наличните научни данни, свързани с употребата на вейпинг устройства и тяхната ефикасност при подпомагането на пушачите да откажат от цигарите.

Вейпингът, който е 95% по-малко вреден от запалимите цигари, остава

най-добрият възможен начин за отказ от пушенето

и доказателствата за това продължават да нарастват, констатират от британската агенция.

„Пушенето все още е водещата причина за преждевременната смърт и заболявания, като само през 2019 г. във Великобритания умират 75 000 души от цигарите. Най-доброто нещо, което един пушач може да направи, е да спре пушенето напълно и доказателствата сочат, че вейпингът е едно от най-ефективните средства за отказ, помагайки на около 50 000 пушачи всяка година да се откажат от цигарите“, коментира професор Джон Нютон от агенцията.

Агенцията посочва в доклада си следните

нови доказателства,

събрани от изследователи от британския университет King’s College London:

• Над 50 000 пушачи в Англия са успели да спрат цигарите с помощта на електронните изпарители с никотин само за 2017 г.

• Близо една трета от пушачите на Острова - 27,2%, са използвали през изминалата година електронни цигари като средство за спиране на пушенето. Това ги прави най-популярният метод за отказ в сравнение със само 18,2%, използвали никотинзаместващата терапия

• Препоръчването на пушачите да преминат на вейпинг продукти като част от опитите им за отказ от пушенето от местните британски служби за борба срещу тютюнопушенето се е оказал един от най-успешните методи за отказ - между 59,7% и 74% от пушачите през 2019 г. и 2020 г успяват да спрат напълно цигарите.

Здравните власти в Великобритания заявяват:

Погрешни са заблудите,

които много пушачи имат за рисковете от вейпинга.

Въпреки последните положителни данни Агенцията по обществено здраве на Англия също така изрази загриженост относно нарастващите погрешни възприятия в обществото за относителния риск при е-цигарите в сравнение с пушенето. Всеки шести пушач неправилно смята, че вейпингът е по-вреден от горимите цигари, констатират в доклада си експертите.

Изследователи от от британския университет King’s College London установяват, че през 2020 г. 38% от пушачите вярват, че вейпингът е толкова вреден, колкото е пушенето, а 15% погрешно смятат, че вейпингът е по-вреден от пушенето.

Тези погрешни възприятия до голяма степен произтичат от сензационните медийни репортажи и

липсата на политическа подкрепа и действия.

С доказателствата за ефективността на вейпинга за спиране на цигарите сега без съмнение е време законодателите да спрат да се опитват да облагат с данъци и да регулират един животоспасяващ продукт, а просто да позволят на пушачите да се откажат чрез тях от врения навик, коментират британски експерти.

Докладът на британската здравната агенция трябва да информира Американския институт за контрол на тютюна за ползите от електронните цигари за онези пълнолетните пушачи, които се опитват да спрат да пушат, казва проф. Дейвид Суанор, професор по право в университета в Отава, Канада.

„Тъй като има толкова голямо объркване и медиите се фокусират само върху

сензационни истории

и неточна наука, има огромна нужда от високо уважаван регулаторен здравен орган, който да предостави авторитетно обобщение на фактите - смята проф. Суанор. - Именно това прави Public Health England последователно и възхитително.“

Световната асоциация на вейпърите (World Vapers ’Alliance - WVA) приветства доклада на Public Health England.

Директорът на асоциацията Майкъл Ландъл го коментира:

„Новият доклад на Public Health England е чудесна новина за потребителите на електронните цигари. Имаме допълнително потвърждение, че вейпингът е изход от тютюнопушенето. Тези, които продължават да твърдят, че вейпингът е “врата” към тютюнопушенето, трябва

да отделят време, за да прочетат науката.

„Вслушвайте се в науката“ е нещо, което напоследък чувахме много покрай COVID-19, но се надяваме, че този път тези, които непрекъснато критикуват вейпинга, най-накрая ще се вслушат в науката. Те не могат да продължат да избират само тази наука, която им е угодна. "

Директорът на асоциацията коментира и наскоро публикувания Европейския план за борба с рака и противоречията в подхода на ЕС и Великобритания: „Към днешна дата Европейската комисия пренебрегва науката за вейпинга в своя план за борба с рака. Надявам се, че доклада на Агенцията по обществено здраве на Англия Public Health England

ще послужи като сигнал за събуждане,

необходим за отказ от идеологическия подход в полза на такъв, който е основан на научните доказателства. "

За да демонстрират разликата между цигарения дим и аерозола от електронните цигари и липсата на катрани при бездимните прудукти, преди три години Агенцията по обществено здраве на Англия публикува видео демонстрация в YouTube канала си с помощта на машина, която визуализира ясно тази разлика.