Доц. Марчев: 3 групи от преболедувалите задължително да отидат на лекар

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9672572 www.24chasa.bg
Доц. Сотир Марчев. Кадър Би Ти Ви

Като направим рентгенова снимка, ние всъщност не променяме терапията, така че тя е излишна. От тази пандемия ние виждаме излишен бум на образни изследвания, както и излишно предписване на антибиотици. Това са две неща, които са прекалени. Това коментира в предаването "Лице в лице" на бТВ кардиологът доц. Сотир Марчев.

В България в момента има официално няколко стотин хиляди, които са преболедували ковид. Не е наложително всички тези хора да отидат спешно на преглед. Както след тежък грип не е нужно всички да ходят на лекар, така е и сега. Нужно е да отидат само тези, които са индицирани. Кой са те? Индикациите са три - ако сте прекарали ковид и се чувствате чудесно и нищо ви няма, живейте си живота и му се радвайте. Ако обаче имате драстична промяна в артериалното налягане, идете на лекар. Например вие сте хипертоник с няколко хапчета на ден, а след ковид кръвното ви е паднало и не се нуждаете от толкова много лекарства. Това не значи, че ковид ви е излексувал хипертонията. Това означава, че той ви е увредил и временно високо кръвно ви е изчезнало. То ще се върне от няколко седмици до половин година и пак ще трябва да пиете лекарства, обясни доцентът. И допълни, че такава драстична промяна в кръвното налага посещение при специалист.

Другата група хора, които трябва да отидат на лекар са тези, които на моменти получават замъгляване на погледа, замайване, умора, сърцебиене, нестабилност на походката. Една голяма част от тези оплаквания се дължат на това, че вирусните заболрявания понякога увреждат нервите, които регулират пулса. Т.е. получава се едно заболяване костурална ортоспептична тахикардия. Това е често усложнение на ковид, допълни той.

Третата група, които трябва да отидат на лекар са тези, които са изписани от болница след ковид и продължават да имат задух. Това е опасно, защото от коронавируса част от хората остават инвалиди цза цял живот заради дихателна недостатъчност, обясни той.