Учени: Британският щам на коронавируса е 1,32 пъти по-заразен от основния

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9689992 www.24chasa.bg
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Коефициентът на разпространение на британския вариант на коронавируса в Япония се оказа 1,32 пъти по-висок в сравнение с първоначално разпространения, съобщи японската обществена телевизия.

Медията цитира заключение на Националния институт по инфекциозни заболявания. Учените отбелязват, че по тази причина действащите методи за профилактика на разпространението на инфекцията могат да се окажат недостатъчни. По време на изследванията специалистите анализирали данните за скоростта на разпространение на инфекцията в период от 50 дни - от 1 февруари, когато в страната беше регистриран първият случай на британския щам, до 22 март.

Понастоящем споменатият вариант е най-разпространен в западната част на Япония и в частност в префектура Осака. Тук, заради рязкото повишаване на броя на заразяванията, беше въведен локален режим за извънредна ситуация от 7 април, предаде БТА.

Японските учени предупреждават, че в близко време разпространението на британския вариант може да достигне и до столичния регион.

От началото на пандемията в Япония бяха регистрирани 494 хиляди случая на COVID-19 с 9 300 летални изхода. Оздравели са 455 хиляди от заразените, 456 пациенти се намират в тежко състояние.