Лекарите съветват: Имунитет след ваксинация, а не след преболедуване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9699622 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Имунитът след ваксинация е този, който трябва да предпочетем пред имунитета след прекаран коронавирус – именно за това все по-често настояват лекарите. Причината обясняват с така наречения "пост-COVID синдром", с който рискуваме да се сдобием дори след леко протекла или безсимптомна инфекция. Проблеми с белите дробове или със сърцето, са сред най-често срещаните, но пост-COVID синдромът може да засегне психиката, храносмилателната система или кожата, при това седмици, дори месеци по-късно.

Всичко започна на 16 февруари с едни доста леки симптоми. След това си направих различни контролни изследвания, включително кардиогарма на сърцето и там излязоха разни неща”, казва Елена Крумова пред NOVA.

„Нямаш сили, имаш отпадналост и температура”, споделя Михаил Юруков.

„Месец по-късно започнаха стрелкащи болки в областта на гръдния кош, в гърба, сърцебиене, неспокоен сън. Никога не съм имала кардиологични проблеми преди това”, разказва Мартина Николова

Общото между тези пациенти, е че вече са преболедували COVID-19. Вкъщи, в леката му форма. Вирусът обаче, оставил последици - дихателни и кардиологични, които те и други като тях, едва сега откриват и се налага да се лекуват. Някои - дори в болница.

„При един от пациентите - 48-годишен, има пневмоничен процес, тип коронавирусна пневмония, със сенките тип „матирано стъкло". Това означава, че има възпалителен процес там и естествено не работи нормално. Ще има остатъчни фиброзни промени цял живот”, казва проф. д-р Елисавета Петрова – пулмолог в МБАЛ „Вита".

Тя е пулмолог с над 40-годишен опит. Лекува пациенти с усложнения след прекаран COVID-19. За една година, казва, че през кабинета й преминали хиляди.

Проф. д-р Ивайло Даскалов е началник на Кардиологията във Военномедицинска академия. Една четвърт от настанените в клиниката в момента, са пациенти с пост-COVID синдром - повече на брой и по-млади на възраст, отколкото по време на първите две вълни. Затова и проф. Даскалов, и проф. Петрова обясняват, че не трябва да разчитаме на естествения имунитет изграден след преболедуване, а да се ваксинираме. Защото, според тях, дори най-леката форма на коронавирус или безсимптомно протичане, могат да оставят трайни последици.