Ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19 е ефективна за индийския вариант

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9724794 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В Израел са регистрирани осем случая на индийския вариант на новия коронавирус и специалистите смятат, че ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е поне отчасти ефективна срещу него, съобщи Ройтерс, като цитира представител на израелските здравни власти.

Първите седем случая на индийския вариант на новия коронавирус за засечени в Израел миналата седмица сред хора, пристигащи от чужбина, които са били подложени на тестове, съобщиха от здравното министерство.

"Впечатлението ни е, че ваксината на "Пфайзер" е ефикасна срещу този вариант, макар и с намален капацитет", каза генералният директор на министерството Хези Леви пред общественото радио. Той добави, че регистрираните случаи на варианта в страната вече са осем, предава БТА.

От министерството все още не е получен отговор на запитване от Ройтерс за повече подробности от изследванията върху индийския вариант.

Във Великобритания и Ирландия също изследват тази разновидност на новия коронавирус, след като са регистрирали случаи. Израел с население от 9,3 милиона души вече е приключил с пълната имунизация срещу коронавируса на 81 на сто от гражданите си и пребиваващите в страната на възраст над 16 години. Случаите на Ковид-19 и хоспитализациите вече рязко намаляха.