Защо се налага да внимавате за тонуса си днес

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9775318 www.24chasa.bg

Днес е много по-студено от вчера, а рязката промяна на температутурата може да се отрази зле върху тонуса дори на здравите хора. Пациентите с хронични заболявания пък трябва да бъдат още по-внимателни.

Динамиката на околната среда влияе върху тялото и на психиката на мнозинството от хората. Особено на  жените - те са по-силно метеорологично чувствителни.

На хората, които водят заседнал живот и са подложени на хроничен стрес, подриващ имунитета и механизмите за адаптация, още по-неблагоприятно им се отразяват резките промени в температурите.

Температурни колебания предизвикват промени в кръвообращението, които може да влошат работата на всички органи.

Тогава могат да настъпят т.нар. метеопатични реакции - усещане за слабост, главоболие, болезненост в ставите и мускулите, гадене, спад в настроението, нарушения на съня и апетита.

"За преодоляване на неразположенията не бива да се затворите вкъщи, а по-често да излизате на открито и да се разхождате, за да може организмът по-бързо да свиква с промените на времето - препоръчват медиците. - Когато усетите характерните симптоми, причинени от изострената метеорологична чувствителност, намалете темпото. Пийте билков чай със съставки, които успокояват нервната система. Полезни са и т.нар. растителни адаптогени като екстракт от женшен. Те се приемат 2-3 пъти дневно 15-30 минути преди или 4 часа след ядене."

Хранете се щадящо, без тежки мазнини, тестени храни и сладкиши, ще облекчите и натоварването на организма

Магнитните бури и фазите на луната също може да са причина за неразположения и за нервност. Тогава се препоръчват повече храни или пък хранителни добавки с витамини С и от група В, които влияят благоприятно върху нервната система.