Д-р Йордан Пелев, управител на УМБАЛ „Софиямед“: Пациентите и доверието им са ни най-скъпи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9776740 www.24chasa.bg

Д-р Йордан Пелев е завършил Медицинския университет в Пловдив. Има специалности по спортна медицина и е магистър по здравен мениджмънт. Работил е като педиатър, спортен лекар, директор на регионалния център по здравеопазване в Пазарджик, управител на лечебни заведения. От април 2014 г. е управител на УМБАЛ „Софиямед”. Женен, с едно дете.

- Д-р Пелев, болница „Софиямед“ отбелязва 9 години от създаването си на 9 май 2012 г. Как ще обобщите дейността й през изминалите години?

- Работа, работа и пак работа. Денонощна, на високи обороти, на високопрофесионално ниво и най-вече работа с отдаденост. Основната ни цел бе да предоставим на българските граждани качествено болнично лечение от водещи в областите си специалисти, при добри материални условия, със съвременна и модерна апаратура. Това и направихме. Всеки ден полагаме усилия да надграждаме това, за да отговорим на очакванията на пациентите ни, гласували ни доверие, които са ни най-важни. През годините разширихме дейността си. В момента болницата ни има 25 клиники и отделения, а в тях работят доказани специалисти, известни в цялата страна. Имаме 2 ДКЦ-та и 4 корпуса за болнично лечение.

- Безспорно в основата на успеха ви стоят и медицинските услуги, които предлагате. Как се промениха те през годините?

- За да си лидер, трябва да се съобразиш на първо място с пациента – с неговите желания, изисквания, виждания. Затова и през годините въведохме

много нови услуги.

Сред тях са например пакетите ни за VIP диагностика в ДКЦ „Софиямед“, предлагащи разширена комплексна оценка на здравословното състояние. Създадохме ги за пациентите с персонализиран подход - за такива с интензивни мозъчни натоварвания, за предразположени за развитие на онкологични заболявания, за много други. Основната цел е пациентът да получи нужното му внимание - изследвания със съвременна апаратура и прегледи от водещи специалисти. Тези услуги се извършват с персонален асистент, който придружава пациента, така че той да се чувства максимално спокоен.

За осигуряването на комфортен престой по време на лечение разкрихме VIP корпус в болницата, разполагащ с луксозни апартаменти, така че болният да не се чувства като в лечебно заведение.

В пандемията от COVID-19 нашите ДКЦ-та бяха първите в страната, които предложиха пакетна услуга за диагностика на пациенти с активна ковид инфекция или такива, които вече са я преболедували.

Ежегодно обновяваме апаратурата

в клиниките ни, непрекъснато привличаме нови специалисти към тях.

Динамичното ежедневие на нашите пациенти ни мотивира да разработим платформа за онлайн записване на часове. От момента на нейния старт досега имаме над 90 000 записани часове за прегледи и изследвания в медицинския комплекс. За да отговорим на повишеното търсене на медицинските ни услуги, разкрихме и кол център, чрез който пациентите да имат по-добра комуникация с нас.

Всяка година броят на хората, които избират медицински комплекс „Софиямед“ за своето лечение или диагностика се увеличава. За 9-те години са извършени близо 120 000 операции, в болницата са се лекували над 320 000 българи, а в ДКЦ-тата ни са прегледани над 800 000 пациенти.

- Коя беше годината на най-много предизвикателства пред вас като мениджър и за екипите?

- Безспорно нито една от 9-те години не може да се сравни с последната – 2020 г. Благодаря за колегите за търпението, мотивацията, ангажираността им, че не изоставиха нито болницата, нито пациентите си. Загубихме двама колеги в битката с COVID-19. Голяма част от тях заболяха, но всички се върнаха на местата си в името на пациента, в името на хипократовата клетва и дългът да пазим човешкото здраве.

Гордея се не толкова с постиженията ни и развитието ни като академична база през годините, с апаратура от последно поколение, с наградите ни, които са безспорни.

Гордея се с нашите лекари и медицински персонал.

Те надграждаха постиженията на екипите си през годините, развиваха ги, разрастваха ги и това бе в основата да бъдем подготвени и за ковид предизвикателствата. Младите колеги вършат своята работа чудесно и им благодаря за това.

Още в началото на пандемията нашата лаборатория за PCR диагностика беше официално сертифицирана от Министерството на здравеопазването като референта, имаща право да извършва и потвърждава проби за COVID-19. Бяхме първите в страната, които предложихме на пациентите и услугата за експресна PCR диагностика с резултат до 1 час. В навечерието на рождения ни ден стартирахме и

тест за Т-клетъчен имунитет срещу SARS-COV-2.

Разкрихме за много кратко време ковид отделение с капацитет към момента от 140 легла и 12 интензивни легла, организирахме работата на екипите му с опитни инфекционисти. Важна роля за неговата дейност имаха специализантите, младите лекари и специалисти, които натрупаха много бързо опит.

Така че определено свършихме изключително много работа за кратко време през изминалата година.

- Споменахте за наградите. Какви са?

- Наистина са много. Те са достижения на нашите екипи – 9 години те са част от класацията на „24 часа” - „Лекарите, на които вярваме“. За престижното отличие на Българския лекарски съюз „Лекар на годината“ бяха избрани проф. Маргарита Кътева, проф. Андрей Йотов, доц. Антони Георгиев. Доц. Теодор Атанасов е един от първите български хирурзи Master Surgeon на Американската колегия на хирурзите за България.

Редица от нашите клиники и отделения бяха

сертифицирани като центрове за лечение от европейски и световни асоциации.

Например отделението по хирургия на ръка през 2018 г. бе сертифицирано като център за хирургия на ръка от Комитета по травма на ръката към Европейската асоциация по хирургия на ръка. Клиниката по неврология получи златен статут в борбата с инсулта от Европейската организация по инсулт ESO – EAST. Отличията са наистина много, както и работата и усилията на екипите ни.

Най-важните отличия са обаче тези от пациентите ни, които виждам всеки ден в техните благодарствени писма. Те са тези, които ни мотивират и ни карат да продължаваме напред.

- Много известни личности избраха услугите на „Софиямед“. На какво се дължи това?

- Преди всичко се дължи на работата на нашите медицински екипи, след това на условията в комплекса и на инициативите, които ние самите създаваме, но и подкрепяме. Всяка година осигуряваме медицинското обслужване на редица международни спортни състезания, форуми, телевизионни реалити формати и други предавания. През 2020 г. престижният турнир, организиран от ATP „SofiaOpen” се реализира с нашата медицинска подкрепа.

Работата с всеки пациент, независимо дали е известен,

или не в публичното пространство е всекидневна отговорност. Отношението ни към всички е еднакво. Стараем се да бъдем професионалисти с всеки пациент, да му осигурим необходимото време да сподели с нас проблема си, както и време за преглед. Благодарение на доверието на всичките ни пациенти сме водещо лечебно заведение в страната, затова искам да им благодаря.

- Как ще отбележите празника?

- Имаме традиция на тази дата всяка година да се събираме с колегите от всички отделения и клиники на болницата и ДКЦ-та и символично да се поздравим за постигнатите успехи. И тази година за съжаление заради извънредните мерки няма да отбележим датата официално, но използвам повода от страниците ви да поздравя всички колеги за неуморния им труд и за високия им професионализъм.

Традиционно и тази година ще проведем кампания с безплатни прегледи при нашите специалисти. За 9-тия си рожден ден „Софиямед“ ще предложи безплатни прегледи по 9 медицински направления - кардиология, съдова хирургия, обща и лапароскопска хирургия, онко хирургия, детски болести, акушерство и гинекология, ендокринология, ушно-носно-гърлени болести, гастроентерология. Ще има

безплатни лекции в училището ни за родители,

което се излъчва онлайн - със съветите на нашите акушер-гинеколози, неонатолози и педиатри.

- Ако трябва да направите равносметка на тези 9 години, каква би била тя?

- От откриването на комплекса до днес най-важното за нас остава доверието на пациентите ни. Благодаря им за него, защото то е в основата на нашия успех. Продължаваме да работим за тях.

Предстои ни да разширим комплекса и през тази година, за да предложим най-добрите условия за профилактиката, диагностиката и лечението им.