Започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9779707 www.24chasa.bg
Доц. д-р Александър Оскар СНИМКА: Румяна Тонeва

С мобилна апаратура ще се проведат прегледи в 42 населени места, включват се над 100 офталмолози

В Самоков започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи под надслов „Зрението е всичко. Прегледай се!“ Кампанията ще продължи до 16 юли, съобщава БНР. 

„Вече десет години ние правим такива прегледи – на деца, на възрастни, на хора в социални домове, които имат труден достъп. В България обществото гледа на здравето като даденост, а всеки човек има отговорност към собственото си здраве, което включва редовното провеждане на профилактични прегледи, дори когато човек няма оплаквания. Хората търсят помощ чак когато имат сериозен проблем, а това от своя страна означава, че има заболяване дори в напреднал стадий“, коментира пред БНР доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница.

Акцент ще бъдат прегледите на деца, тъй като мързеливото око в детска възраст е социално значимо заболяване, което засяга около 5 на сто от децата. Ако това не се лекува навреме, за цял живот остава намалено зрение, поясни офталмологът.

Възрастово обусловените заболявания също трябва да се адресират навреме, за да бъде предотвратена загубата на зрение, подчерта доц. Оскар.

Специалистите препоръчват децата в училищна възраст да се преглеждат ежегодно, защото до 12-годишна възраст протича съзряване на очната система. Първият преглед на детето след раждането е добре да се случи на около 6 месеца, след това на 3-4 години и отново на 6.

Целта на започващата кампания е да се открият хората, които имат проблем и те да бъдат насочени за допълнителни изследвания. Заложената цел е да бъдат прегледани над 5 хиляди души в цялата страна, уточни Александър Оскар. Планирани са посещения в 42 населени места, където вече тече записване. На много места списъците вече са почти запълннени.

„Над 100 лекари от цялата страна ще вземат участие.“