Близо 60% от хоспитализираните с COVID-19 изпитват поне един от симптомите до 6 месеца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9781295 www.24chasa.bg

Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с Ковид-19, изпитват поне един от симптомите на инфекцията шест месеца след заразяване, като най-често се оплакват от умора, болки в мускулите и ставите, затруднено дишане, проблеми със съня, установи френско изследване, цитирано от АФП.

Резултатите бяха публикувани от сп. "Клиникал майкробайолъджи енд инфекшън". Изследването е проведено сред 1137 души от специалисти от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания ИНСЕРМ.

Една четвърт от пациентите се оплакват от "три и повече симптома" шест месеца след инфекцията. При 2 на сто от изследваните се наложило отново да бъдат настанени за болнично лечение.

Учените са наблюдавали "връзка между първоначалната тежест на болестта и дълготрайността при изявата на симптомите". Наличието на поне три симптома шест месеца след заразяване е "по-обичайна при хора, чието заболяване е наложило престой в интензивно отделение в сравнение с пациенти, които са били хоспитализирани в общи отделения и с повечето пациенти със симптоми", посочват авторите на изследването.

125 души от обхванатите от изследването не са били в състояние да се върнат на работа шест месеца след преболедуването.