Цял месец безплатни прегледи за рак на матката в "Майчин дом"

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9793574 www.24chasa.bg

Това е най-често срещаното онко-гинекологично заболяване, от него всеки ден се разболяват пет българки

Безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката стартират на 17 май в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“. Кампанията ще продължи цял месец - до 18 юни, а прегледите ще се провеждат от водещите специалисти на болницата - проф. д-р Иван Костов, директор на „Майчин дом“, д-р Иван Диков, управител на Медицински център „Майчин дом“ и д-р Радко Тоцев.

Приемът е в 214 кабинет, а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 14 и 16,30 ч. на телефон 02/ 9172 442 или чрез и-мейл office@maichindom.com.

Ракът на матката е най-често срещаното онко-гинекологично заболяване, което засяга около 700 жени годишно в София и над 2000 в България. От тях над 75% са в менопауза, казват специалистите.

„В последните години се забелязва ръст на случаите на рака на ендометриума. Основни фактори за увеличението са късното откриване на заболяването и промяната в начина на живот на жените, свързан със стрес, обездвижване и напълняване. Добрата новина е, че при навременна диагностика пациентките могат да бъдат оперирани по най-модерния и щадящ начин, а често и напълно излекувани“, казва изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов.

Целта на кампанията в "Майчин дом" е както ранната диагностика, така и повишаването на информираността за най-актуалните световни тенденции при лечението на рака на матката.

Онкологичното заболяване се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването му се наложи мини инвазивната, роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения и атравматичност.  "Майчин дом” е единствената държавна гинекологична болница, която разполага с последното поколение на робота Da Vinci, а специалистите на болницата извършват оперативните интервенции с високотехнологичната система по клинична пътека по НЗОК. До момента с Da Vinci са извършени над 140 успешни операции.