Консултации за сексуално здраве вече в интернет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9835328 www.24chasa.bg
Младежи търсят съвети за безопасен секс в интернет, след като родители и учители избягват темата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Включват дори домашни тестове за полово предавани болести

Още преди пандемията някои специалисти по сексуално здраве в Сингапур решават да преместят работата си онлайн, тъй като се сблъскват с непреодолим срам у някои свои пациенти, заради който дори отказват да се подложат на лечение.

“През цялото време имах усещането, че ме обвиняват, защото съм се заразила, тъй като според тях изобщо не е трябвало да правя секс със своя приятел”, разказва 24-годишна студентка пред Би Би Си. Преди 3 г. тя посещава местна клиника, за да се изследва за инфекции, предавани по полов път. Попада на възрастна докторка, която просто ѝ хвърля наръч с брошури по сексуално здраве и я изпраща да си ги чете. Младата жена приема поведението на лекарката като назидателно. Чувства се като глупачка, която не знае нищо за секса, тъй като това е тема табу в нейното семейство. “Израснала съм в много религиозна фамилия. От жените в нея се очаква определено поведение. Така че не можех да кажа на майка си, че правя секс, и да поискам съвет”, признава студентката.

Затова следващия път, когато има съмнения, че страда от полова инфекция, просто се обръща към интернет, а не отива в клиника. С изненада открива, че за трите години от злополучния ѝ първи сблъсък по въпроса вече има възможност да си направи онлайн среща със специалист. Естествено, избира този вариант, тъй като поне ще избегне конфузната случка с брошурите. Но се оказва, че и доста други неща си спестява. След видеоразговор с лекар получава на домашния си адрес комплект за вземане на вагинален секрет. На следващия ден пристига куриер, който го занася в лаборатория и до седмица ѝ се обаждат с резултата. “На кутията не пишеше нищо, така че дори пощальонът не знаеше какво има вътре, което беше чудесно”, обяснява младата жена. За нея това също е важно, тъй като продължава да живее в един апартамент с родителите си, брат и сестра, което е често срещано явление в мегаполиси като Сингапур, където наемите за имоти са високи.

37-годишен сингапурец изпада в аналогична ситуация. Той страда от преждевременна еякулация, която му създава доста проблеми в сексуалния живот, и решава да се обърне за помощ към своя личен лекар. Още докато чака пред вратата му, излиза медицинска сестра, която в присъствието на други хора започва да го разпитва на висок глас какви са точно оплакванията му. Чувства се унижен и бързо напуска клиниката. Чак след две години се насочва към онлайн консултация. “По време на нея бях изслушан внимателно и с уважение. Разбрах, че подобни състояния могат да се избегнат с хапчета, нещо като пиене на парацетамол при главоболие, но повечето мъже се страхуват да признаят, че имат такъв проблем, и страдат”, разказва мъжът пред Би Би Си.

Британската медия отбелязва, че именно дискретността и удобството на онлайн консултациите по сексуално здраве ги правят толкова популярни сред младите хора по света особено по време на пандемията. Първоначално те се появяват в САЩ и някои западни държави, но последните години набират скорост и в страни, в които сексуалното образование не е много развито и съществуват предразсъдъци да се говори свободно по въпроса между деца и родители. Според различни проучвания България е точно такава. По данни на Евростат българките и румънките раждат най-млади в ЕС, като 14 на сто от тях го правят дори в тийнейджърска възраст или до 20 г. Световната здравна организация (СЗО) пък нареди България на първо място сред 43 държави, в които 15-годишните са с най-голяма сексуална активност. На тази възраст 40% от момчетата и 21 на сто от момичетата у нас вече са имали полов контакт, като за една трета от тях това се е случило на 13 г. или по-рано. Според експертите на организацията, сред които е и доктор Михаил Околийски, основната причина за снижаване на възрастта у нас е ниската сексуална култура и по-ранното съзряване на българчетата. По думите му празнините в познанията за интимния контакт у нас са сериозни и през последните 20 г. почти нищо не се е променило по въпроса, колкото и да се пропагандира как се полагат усилия. Свидетели сме на продължаващо невежество, което само привидно е покрито от уж голямо количество полезна информация в интернет, обяснява Околийски. Експертите на СЗО са установили, че в страните със сексуално и здравно обучение в училищата възрастта на първия интимент контакт се повишава. В Ирландия например вече е твърдо над 17 г.

Така че онлайн консултациите по сексуално здраве са възможен изход, тъй като се дължат преди всичко на предприемчивостта на експертите в тази област. Клиничният сексолог Марта Ли обаче предупреждава, че те не бива да се приемат като панацея, тъй като крият някои рискове. Например домашни тестови комплекти могат да генерират фалшиви положителни резултати в зависимост от начина им на използване, което да причини излишен стрес на пациента и да забави прилагането на правилното лечение. Затова е добре да се използват като средство за създаване на доверие с младите хора и когато то вече е налично, да се прилагат и традиционните методи на лечение чрез прегледи на живо и лабораторни изследвания.