Учени: Газираното е вредно за мозъка и артрита

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9878514 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Предизвиква химически изменения, които пристрастяват

Газираните напитки в големи количества могат да нанесат сериозна вреда на мозъка, предупредиха лекари и диетолози, цитирани от американския сайт за здравословно хранене Eat this, not that!.

По думите на известната в САЩ специалистка по нутрициология Британи Любек газираните напитки с кофеин често водят до привикване. “Постоянната употреба на кофеин, съдържащ се например в безалкохолните напитки, е възможно да предизвика химически изменения в мозъка, които ви карат да пиете все повече и повече”, обяснява тя.

Кофеинът е един вид легален наркотик, който може да доведе дори до

абстиненция във

вид на умора,

главоболие,

раздразнителност. В ограничени количества той има доказани ползи – действа ободряващо, разбужда, влива енергия. Но при прекалена употреба някои започват да изпитват нервност, тревога, безпокойство. Тези ефекти се дължат на адреналина, отделян, когато кофеинът превъзбуди мозъчните клетки.

След прием на кофеин се отделят и значително повече стомашни сокове, които с времето водят до киселини, развитието на язва и гастрит.

Наскоро изследователи от отделението по ревматология и имунология в болницата “Бригъм енд уиминс” в Бостън обявиха, че газираните напитки изострят артрита. При 217 любители на газираното са се оплакали от влошаване симптомите на болестта.

Съдържащите кофеин газирани питиета

се отразяват

зле на съня,

предупреждава британският анестезиолог д-р Крис Ейри. Той цитира изследване, публикувано в научното списание Sleep Health, което доказва връзката между безсънието и прекалената консумация на напитки от типа на содата с кофеин.

Дори и без този силен стимулант газираното може да навреди на организма. Американската експертка по храненето Емили Ноубъл казва, че у хора, които в детството си са прекалявали със сладки напитки с газ, в по-късна възраст са установени проблеми с паметта.

Диетичните питиета без захар не са по-добри, подкрепя тезата колежката ѝ диетолог д-р Холи Клеймър. “Изследване от 2018 г. завърши с извода, че редовната им употреба е свързана с увеличаване на риска от инфаркт и инсулт”, казва тя. Според проучването, публикувано в сп. Stroke, пациенти, пристрастени към газираните напитки с изкуствени подсладители, са три пъти повече предразположени към мозъчен удар и болестта на Алцхаймер.

Някои изследователи са убедени, че при хора, които дълги години са употребявали голямо количество газирани безалкохолни, значително се увеличава рискът да заболеят от рак на хранопровода, тъй като с тях в стомаха постъпва допълнителна киселина.

За това твърдение обаче няма категорични доказателства. Изследователски екип от Йейлския университет в САЩ например напълно го отхвърли и дори обяви, че консумацията на диетични газирани питиета е свързана с намален риск от този вид онкологично заболяване.