Индийският вариант на ковид намалява имунитета при ваксинирани и преболедували

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9880848 www.24chasa.bg

Възможно е ваксината срещу Ковид-19 за деца да бъде регистрирана за употреба в Русия към 15-20 септември тази година

Индийският вариант на новия коронавирус понижава два-три пъти имунния отговор при ваксинирани и при вече преболедували Ковид-19, каза зам.-директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" към руското здравно министерство Денис Логунов, цитиран от ТАСС и БТА.

"Индийският вариант към днешна дата е достатъчно важен. Той има две ключови мутации в рецептор-свързващия домейн и тези ключови мутации съществено понижават активността на серума при ваксинирани и преболедували. Важното е, че това не е критично понижение, около два-три пъти. Ако имунитет спадне критично и щамът се измени още, това може да причини случаи на заразяване, макар и не толкова чести", каза той пред журналисти след церемонията по връчване на държавни награди в Кремъл по повод Деня на Русия.

Специалисти от центъра "Гамалея" създадоха първата руска ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V".
На церемонията ръководителят на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург, който също бе награден, каза в разговор с президента Владимир Путин, че при тестове на ваксината при деца от осем до дванадесет години под формата на капки за нос не са отчетени никакви странични ефекти.

"Имунизираме малките си пациенти интраназално, същата ваксина поставяме в носа. Тя защитава добре...осем, девет, дванадесет годишните. Фактически деца от първи, втори клас. Нито един не се е разболял, нито един няма странични ефекти. Нито температура, нито нищо", каза Гинцбург.

Той каза, че е възможно ваксината на института срещу Ковид-19 за деца да бъде регистрирана за употреба в Русия към 15-20 септември тази година.