"Новавакс" с 93% ефикасност при новите щамове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9886511 www.24chasa.bg
Вакисинираните срещу коронавирус и преболуедувалите КОВИД-19 ще могат да влизат в Босна и Херцеговина без негативен PCR тест. СНИМКА: Pixabay

След мащабни клинични проучвания в САЩ и Мексико сред 30 хил. доброволци фармацевтичната компания "Новавакс" (Novavax ) представи данни, според които  разработената от нея ваксина е 90,4% ефективна при различните варианти на COVID-19, съобщава Ройтерс.

Това е входният билет на компанията да кандидатства за спешно разрешение на нейната ваксина в САЩ и по целия свят през третото тримесечие на 2021 г., съобщиха от компанията.

Ваксината "Новавакс" е с 93% ефикасност срещу различните варианти на COVID-19, които тревожат учени и здравни работници. Ваксината е котнвенционална и използва  пречистени части от вируса, за да се стимулира имунен отговор. Ако бъде одобрена, ще е представител на трети подход в борбата с коронавирусната инфекция - с антиген, базиран на протеин, освен иРНК  и аденовирусните.

Ваксината  противодейства нап британския щам, също при вариантите, открити за първи път в Бразилия, Южна Африка и Индия, изолирани сред участниците в процеса на изпитване, твърдят от "Новавакс".

Ваксината е била 91% ефикасна сред доброволци с висок риск от тежко протичане на заболяването и 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на COVID-19. Тя е  към 70% ефикасна при варианти на коронавируса, които от "Новавакс" не са успели да идентифицират.

Страничните ефекти са главоболие, умора и мускулни болки, в повечето слечаи в лека форма. Мал;ина сред доброволците са имали тежки нежелани реакции.

"Новавакс" ще може да произвежда 100 милиона дози от ваксината на месец до края на третото тримесечие на 2021 и 150 милиона дози на месец през четвъртото тримесечие на 2021 г., информират от компанията.