Лечението на COVID с моноклоналните антитела на "АстраЗенека" е без успех

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9889148 www.24chasa.bg
"АстраЗенека" СНИМКА: РОЙТЕРС

Британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека" обяви, че изпитанията на лечението с моноклоналните й антитела AZD7442 не са показали ефикасност за основната цел - да предотвратяват симптоми на COVID-19 при контактни хора, съобщи Ройтерс.

В изпитанията са участвали неваксинирани доброволци над 18 години, за които е било потвърдено, че са били изложени на новия коронавирус до осем дена преди това.

Препаратът AZD7442 е намалил риска от развиване на COVID-19 със симптоми с 33 процента в сравнение с плацебо. Резултатът не е статистически значим, съобщи компанията.

"АстраЗенека" изследва също препарата за предотвратяване на тежко заболяване от COVID-19, допълни БТА.

Лечението с моноклонални антитела принадлежи към клас препарати, които имитират естествените антитела, произвеждани от тялото за борба със заразата.

Подобни препарати разработиха и компаниите "Редженерон" и "Ели Лили". Те вече бяха одобрени в САЩ за лечение на заразени с вируса пациенти. Европейската агенция по лекарствата одобри медикамента на "Редженерон" и разглежда подобни молекули на "Ели Лили", "Селтриън", "ГлаксоСмитКлайн" "Вир байътекнолоджи".