Опасна ли е лептоспирозата?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9900971 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Този въпрос няма еднозначен отговор. Лептоспирозите са група болести с различни причинители, наречени лептоспири. При човека предизвикват инфекция с различна по тежест клинична картина.

Общо за всички е, че се отнасят към т.нар. зоонози. При тези болести резервоар на заразата са животните - и дивите, и домашните. Всеки животински вид се засяга от специфичен за него вариант лептоспири. Инфектираните животни отделят причинителя с урината си и тя най-често замърсява водоеми - реки, езера, канали и т.н. Хората се заразяват при къпане и ползване на такива води за битови нужди, а и при директен контакт с животни, животински тъкани и урина.

Тежестта и изходът на болестта при хората в най-голяма степен зависят от варианта лептоспира, който я е предизвикал. Значение имат и възрастта (старите хора боледуват по-тежко и смъртните случаи са по-чести), наличието на хронични болести, както и бързата и точна диагноза. Тя дава възможност за ранно започване на адекватна специфична терапия и излекуване.

В много случаи лептоспирозата може да няма симптоми и да мине съвсем леко. Тогава остава недиагностицирана.

Още отговори на читателски въпроси за заразите и изобщо за здравето четете на сайта 24zdrave.bg