7000 магистър-фармацевти отбелязват своя професионален празник на Еньовден

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9902438 www.24chasa.bg

Магистър-фармацевтите в България днес отбелязват своя професионален празник – Еньовден, който се свързва с лечението и лечебните свойства на билките. За поредна година Регионална фармацевтична колегия София-столична честити празника на всички магистър-фармацевти в България и напомня за жизненоважната им роля за здравеопазването.

„В деня, в който билките са най-лековити, пожелаваме на колегите здраве, лек за всяка болка, благоденствие, уважението на пациентите и политиците да бъдат по-смирени към нашата професия“, каза маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична.

Според него през изминалата година се е повишило доверието на пациентите спрямо магистър-фармацевтите. Причината за това е, че по време на пандемията магистър-фармацевтите бяха най-достъпните медицински специалисти, и то в цял свят. „Въпреки извънредния труд, проблемите и умората, колегите проявиха изключителен професионализъм и изпълниха своя дълг към обществото. Пациентите преоткриха медицинските познания и професионализма на магистър-фармацевтите.“, посочи маг.-фарм. Сапунаров.

Той напомни, че през изминалата година при все че магистър-фармацевтите се доказаха многократно и стоически устояха на изпитанията, без да напускат работните си места и без да връщат пациенти, са направени множество опити да бъдат подменени с неквалифицирани лица и с автомати за лекарства. Именно поради това по случай празника председателят пожелава магистър-фармацевтите да бъдат оценени от обществото и от политиците, да се повишат заплатите им и да имат сили, за да продължават да се грижат за здравето на българското общество.

Празнично, но не съвсем

В навечерието на професионалния празник на магистър-фармацевтите електронните рецепти за лекарствени продукти са факт, но са задължителни само за заплащаните от здравната каса лекарства. Все още липсва електронно медицинско досие, което да даде завършеност на електронната здравна система.

До по-бързото им въвеждане се стигна под натиска на пандемията. Въвеждането им не премина без проблеми и отлагане, а софтуерни затруднения създаваха главоболие както на предписващите, така и на отпускащите лекарства. „Сериозен проблем е промяната на правила със задна дата, което никъде го няма. Това създава хаос, несигурност и ни обърква. В крайна сметка заради тези, които не се бяха подготвили и не спазват правилата, се направиха множество реверанси“, обясняват фармацевти. Според тях без електронното медицинско досие на пациентите няма да може да се оптимизира лекарствената терапия, няма да могат да се проследяват лекарствените взаимодействия и най-ощетени от това са пациентите.

Младите предпочитат клиничните проучвания пред аптеката

Проблемите пред магистър-фармацевтите са причина за отлив на работещите в аптеки и насочването на младите специалисти към клинични проучвания и фармацевтичната индустрия, отбелязват от РФК София-столична. Техният брой се увеличава и тенденцията е трайна. Като причина за това се посочват множеството и чести промени в правилата на работа, промяната със задна дата на нормативната уредба, бавното въвеждане на електронно здравеопазване, все по-големите административни изисквания и задължения. „Младите колеги знаят, че фармацевти в други страни могат да ваксинират, участват в дългосрочни програми за проследяване на терапията на пациентите, имат съществена роля при незаразните заболявания, уважавани и ценени са като медицински специалисти, докато тук сме възприемани като продавачи в бели престилки“, допълват от колегията.

Тридневен форум в Боровец

След като миналата година най-големият и престижен фармацевтичен форум у нас бе отложен заради пандемията, тази година Българските фармацевтични дни ще се проведат отново. От 25 до 27 юни магистър-фармацевти от цялата страна ще се съберат в Боровец. Събитието ще бъде открито с официална церемония, на която Българският фармацевтичен съюз ще връчи годишните си награди в категориите „Магистър-фармацевт на годината“ и „Регионална фармацевтична колегия на годината“. Освен това три дни магистър-фармацевтите ще се обучават.

Обучения на световно ниво

През последната година българските магистър-фармацевти участват в множество събития и обучения на Международната федерация по фармация (FIP). Това повишава техните компетенции и възможности, повишавайки и ползите за пациентите и обществото.

До тази възможност се стигна, след като пандемията от COVID-19 трансформира провеждането на събития и обучения само онлайн, с което се улесни достъпът до тях и те са безплатни за членовете на FIP. На тях се представят множество програми за скрининг, профилактика, проследяване на терапията от магистър-фармацевти, с които се цели да се намалят разходите за здравеопазване.