Окуцяване от диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9906450 www.24chasa.bg
д-р Елисавета Енишейнова

Със слаб ток притъпяват болката

Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С лечение прогресията й може да се забави, но не и да се спре. Тя уврежда периферните нерви по лицето и цялото тяло, но най-често се засягат нервите на крайниците. По-тежко страдат краката.

Има болка и изтръпване, има и проблеми с храносмилането, със сърцето и с уринирането, обяснява д-р Елисавета Енишейнова от Александровска болница. При някои те са леки, но за други диабетната невропатия може да е фатална.

Тя е 4 типа, като при някои има симптоми само на един тип, но при други - на всичките. Те се развиват бавно и се забелязват късно, когато настъпи значителна увреда.

Най-честа е дисталната форма. Нарича се така, защото първо засяга краката. Дланите и пръстите на ръцете се засягат по-късно. Появяват се изтръпване и намалена чувствителност към болка и към топло и студено. На някои краката им парят (т.нар горящи стъпала). Чести са схващанията на мускулите под коляното. Има и чувствителност при допир - някои не могат да понасят тежестта на завивките в леглото. Те трудно стъпват на пръсти или на пети.

Загубва се усетът за положението на крайниците и от това страдат равновесието и координацията при ходене. Променя се и кожата на стъпалата и подбедриците. Появяват се трудно зарастващи рани, атонични язви и кожни инфекции.

Повечето диабетици не познават симптомите на автономната невропатия. При тази форма страдат вегетативните влакна. Това се нервни проводници, които регулират функциите на сърцето, пикочния мехур, стомаха и червата. Може да се загуби и усещането за ниска кръвна захар (хипогликемия) или при уриниране и в резултат да има задръжка или незадръжка на урината в пикочния мехур, да има запек, диария или комбинация от двете.

Забавеното изпразване на стомаха след ядене води до гадене и повръщане. При мъжете много честа е еректилната дисфункция. Невропатия е и невъзможност тялото да нагоди кръвното и пулса при промяната в положението му, което води до залитане при ставане от леглото или при дълго стоене прав.

Диабетната невропатия наподобява други болести и това изисква специфични изследвания. Една от тях е диабетна радикулопатия. Симптомите са като при радикулитит и дискова болест и тогава неразпознаването на невропатията може да доведе до операция на гръбнака.

Класически пример е засягането на бедрения нерв. При него бедрото видимо изтънява, което често е съпроводено с болка в седалището и трудно изправяне от седнал. Симптомите са като при лумбална дискова херния. Но разликата се вижда при електромиография.

При диабетна невропатия може да се засегне и само един нерв - лицев (пареза), очен (двойно виждане, трудно фокусиране, болка зад очната ябълка). Но симптомите намаляват и изчезват без специфично лечение, стига да има добър контрол на кръвната захар.

Всички симптоми се изострят нощем и пречат на съня. Забравете разни билки, хомеопатия и други подобни методи, казва д-р Енишейнова. Те не биха навредили, но забавят адекватното лечение. Следвайте стриктно указанията на личния си лекар за правилен хигиенно-диетичен и двигателен режим, грижа за стъпалата и спиране на пушенето.

На болния се предписват антидепресанти, които не лекуват, но стабилизират клетъчната мембрана на нервите и намаляват болката. Дозата е индивидуална - най-ниската е с най-добър ефект. По традиция се предписват витамини В и техните прекурсори или нивалин, но това не е обосновано. Алтернатива им е алфа-липоевата киселина, която е мощен антиоксидант.

Прави се и стимулация на нервите с електроди по кожата. Импулсите  потискат болките по хода на нерва до мозъка. "Тази методика е безопасна и безболезнена, но тя не е ефективна при всички пациенти и форми на диабетна невропатия", казва неврологът. Продават се и обезболяващи кремове, но като цяло те са неефективни и могат да предизвикат кожни алергии. Чрез акупунктура по пътя на аксон-рефлексните механизми се облекчава болката и този метод няма странични ефекти. Но резултатите не настъпват веднага и се налагат серии от процедури."

Още интересни статии за здравето и болестите четете на сайта 24zdrave.bg