Д-р Теодора Александрова: Препоръчвам на бременните да направят ехография на гърдите си през 7-8-и месец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9910166 www.24chasa.bg
д-р Теодора Александрова, специалист образна диагностика, мамолог, Шуслеров терапевт

- Д-р Александрова, с какви въпроси обичайно се обръщат жените към вас - какви са най-честите им проблеми?

- За помощ в кабинета при мен често идват бъдещи майки, които изпитват болки, защото гърдите наедряват през бременността, и съответно имат своите притеснения. Една от препоръките ми към бременните е през 7-8-ия месец на бременността да направят ехография на гърдите си. Защото има много момичета, които стават майки, кърмят и изведнъж някой ден напипват уплътнен участък в гърдата. Ако никога преди това не са си правили преглед, няма как да знаят дали уплътняването, бучката, която усещат, е някоя киста, която те имат от години, или е нещо ново (например млечна киста при мастит). В такива моменти те лесно изпадат в паника, което е ненужно. В млада възраст освен киста може да има и фиброаденом, който е доброкачествен тумор и не би трябвало да се оперира, освен ако не расте бързо и няма показания за това.

На всички мои бременни пациентки давам препоръка също кои са подходящите за тях Шуслерови соли през 9-те месеца. Голямото предимство на минералните соли е, че са подходящи за употреба и от бременни, и кърмачки, за разлика от някои конвенционални средства, които трябва да се избягват. Шуслерова сол №1, например, помага за еластичност на кожата, ставите и тазовото дъно. Бременните могат да я използват по прекрасен начин под формата на мехлем (маз). Шуслеров мехлем №1 комбиниран с Шуслеров мехлем №11 могат да втриват в кожата на корема, гърдите и таза, като по този начин ще се предпазят от образуването на стрии през бременността.

Шуслеров мехлем №1 калциум флуоратум има локално въздействие за стягане, по-добър тонус и еластичност на тъканите в тялото. А мехлем №11 силицея е особено важен за структурата на съединителната тъкан. Спомага за стягане и бърза регенерация на кожата.

Мехлемите с номера 1 и 11 имат много добър ефект и след раждането – за по-бързото възстановяване и прибиране на кожата, особено на корема. След приключване на кърменето са подходящи за възстановяването и на гърдите, които също доста са променили вида си.

Други особено важни през бременността минерални соли са: сол №2 – за костната система и за поддържане на добра костна плътност. Тя има голямо значение и за оформянето на зародишите на зъбките на бебето, както и сол №11. Шуслерова сол №7 също е изключително важна за бъдещите майки, особено за тези, които приемат продължително време високодозирани магнезиеви препарати. Оказва се, че предозирането с магнезий през бременността може да предизвика зависимост на бебето, при което след раждането се наблюдават силно изразени колики. Затова при жените, които нямат сериозни проблеми с преждевременни контракции, препоръчвам да пият магнезий най-вече под формата на сол №7 магнезиев фосфат.

- Какви са обичайните притеснения на младите майки след раждането?

- Днес разполагаме с прекалено много информация в интернет, което често обърква майките. Те търсят съвети в сайтове, групи, Фейсбук страници, но в крайна сметка не са сигурни кое е правилно и кое не. Например – как точно да протече захранването или как да кърмят: по час или на поискване?

Често се обръщат към мен с въпроса дали трябва да се прави нещо с препуциума на бебето или това трябва да остане неприкосновена зона до порастването на момчето, както твърдят много западни автори. Майките, които по хигиенични съображения се заемат с тази манипулация (издърпването на препуциума постепенно) се притесняват как да го направят по най-безболезнения, лесен и щадящ начин. В такъв случай им препоръчвам да използват Шуслеров мехлем №1, който подобрява еластичността на кожата и спомага процесът да протече по-леко и без травма. Достатъчно е един-два пъти дневно малко количество от мехлема (колкото грахово зърно) да се сложи на връхчето и да се масажира леко и внимателно. Товa се прави след баня, след тоалет – кожата се подсушава и тогава се нанася мехлем №1. Вече обясних, че Шуслеров мехлем №1 подобрява еластичността на тъканите. И когато след време майките дойдат в кабинета за коремна ехография на бебето, те ми благодарят и са доволни, защото всичко се е случило бързо и лесно.

По същия начин може да се помогне и при бебетата с т. нар. „стегнати стави“ – когато легнат по гръб, не може добре да се разтворят крачетата (като жабка) и това силно притеснява майките. Когато направя ехография на тазобедрени стави и се убедя, че няма никаква аномалия или дисплазия на стави, а става въпрос за малко по-стегнати ставни връзки и мускулчета, препоръчвам за известно време да втриват мехлем №1 в областта на ставите - ежедневно, с лек масаж.

През първите месеци на бебето, също така, за бързо успокояване на коликите, препоръчвам да се правят масажи на коремчето на бебето с Шуслеров мехлем №7 по посока на часовниковата стрелка, 2-3 пъти дневно. Магнезиевата Шуслерова сол действа релаксиращо и обезболяващо, облекчава спазмите.