При увеличената простата е сигурно, че с течение на времето проблемът се усложнява

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9910576 www.24chasa.bg

Мъжете над средна възраст свързват голяма част от неудобствата си в ежедневието с простатата. Защо именно простатата?

С възрастта тя расте и когато нарасне твърде много, започва да създава проблеми при изпразването на пикочния мехур, сред които: чести позиви за уриниране, внезапна нужда за уриниране, слаба струя, болка или парене при уриниране. Това води до влошаване на качеството на живота на мъжа, а понякога - до сериозни здравословни усложнения. Увеличена простата се открива при половината от мъжете след 50 години, като с напредването на възрастта придобива масовост и при 80-годишните мъже се среща в 90% от случаите. Практиката показва, че билки и медикаменти дават временно и незадоволително подобрение. При увеличена простата едно е сигурно: състоянието ще се утежнява, а няма да става по-добре. Лечението, което се препоръчва в общия случай, е операция за отстраняване на простатата. Съвременната медицина твърди: класическите операции са отживелица. Както разбираме от уролозите от "Хил клиник" д-р Боцевски и д-р Георгиев класическата хирургия е рискова, свързана с едноседмичен болничен престой, превръзки и дискомфорт. Днес най-модерното решение при увеличена простата в световен мащаб е лазерното лечение.

 Какви са предимствата на Зеления лазер пред класическите методи? На тази тема разговаряме с трима специалисти д-р Фернандо Санча – водещ експерт на Международната група на практикуващите Зелен лазер (IGLU) и консултант на "Хил клиник", д-р Георги Георгиев и д-р Александър Боцевски, опитни уролози в "Хил клиник".

 - Д-р Санча, какво представлява операцията със Зелен лазер? Можете ли да я опишете?

- За да се опише, трябва първо да се каже какво се е правело преди и защо сега е толкова различно. Преди, за да се оперира пациент с увеличена простата, трябваше да се отвори коремната област, пациентът трябваше да стои в болница от 5 до 10 дни, а при около 10-20% от пациентите се налагаше и кръвопреливане. Сами може да си дадете сметка колко тежко протичаше лечението. Съществува и друга възможност, наречена ендоскопска операция, която се провежда през естествения отвор в пениса. При тази операция болничният престой е 3 дни. Процентът на кръвопреливане е между 2 и 10%. Това е много тежко преживяване за пациентите и дори са възможни смъртни случаи, ако се оперират доста възрастни мъже с много заболявания. При този метод особено големите простатни жлези не могат да се отстранят.  И сега идваме до постиженията на съвременната медицина – безкръвните лазерни операции са невероятен скок в простатната хирургия. Те е изключително безопасна за пациентите, а резултатите са удивително добри. Пациентът се завръща вкъщи на следващия ден – без кървене и усещане за отпадналост. Симптомите завинаги остават в миналото.

 - Д-р Санча, ще измести ли Зеленият лазер класическата простатна хирургия?

- Kолегите уролози в Европа все повече и повече се отказват от класическата хирургия и се насочват към лазерната технология заради нейната надеждност. В световен мащаб операцията със Зелен лазер е извършена при почти милион мъже с различна степен на сложност на проблема и отлични резултати. В София, в "Хил клиник", ние практикуваме от вече 12 години това модерно лечение. Лазерът е най-сигурният лазер за премахване на простата, а резултатите, които постига, нямат конкуренция.

 - Д-р Георгиев, при кои пациенти е подходящо лазерното лечение?

- Средната възраст на пациентите, които лекуваме, е 68. Това означава, че 30% от тях приемат анти-коагулантни медикаменти. Тази операция може да се извърши, без да се спират тези медикаменти, което е огромно предимство. По този начин рискът за тромбози и други рискове, които бяха важни при класическите операции, вече не са предмет за безпокойство. Тази операция е особено подходяща за по-слабите и възрастни пациенти. Преди време много от уролозите биха казали на възрастните пациенти, че не могат да бъдат оперирани, тъй като ще е необходимо да бъдат с катетър до края на живота си. Сега със Зеления лазер можем да оперираме всеки пациент без значение от големината на жлезата, възрастта и придружаващите заболявания.

 - Д-р Боцевски, какво ще посъветвате пациентите при избор на лечение?

- Технологиите напредват много бързо. Пациентите могат да избират между лечение от миналия век и лечението на бъдещето. Мисля, че трябва да сме достатъчно добри, за да практикуваме само новите технологии, а пък пациентите трябва да бъдат достатъчно разумни, за да ги търсят. Операцията не е болезнена, извършва се под локална упойка. Пациентът е в съзнание през цялото време. Всичко протича при пълна липса на кървене и безболезнено за мъжа. Няма по-безопасна и ефективна технология в модерната урологична практика.

 - Д-р Санча, какви са резултатите?

- Още на следващия ден се нормализира уринирането и пациентът е с усещането за пълно изпразване на пикочния мехур. Освен това не се налага използването на катетър в бъдеще. Друго съществено предимство е напълното съхраняване на сексуалната функция при тези обикновено активни мъже.

 До края на м. юни 2021 в "Хил клиник" цената на пълен пакет „Здраве на простатната жлеза“ струва 35 лв. Запазете час предварително на 02 439 3131.