9 пречки да пламне меракът

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9919725 www.24chasa.bg

Сексуалното желание (либидото) и възбудата са различни неща. Желанието е интерес към секса, а възбудата е негова телесна изява. Ако либидото е силно, и възбудата идва бързо. Ако липсва, има някакъв проблем. Според американски сексолози 9 фактора влияят зле на мерака за секс.

Живот на бързи обороти

Всеки ден човек бърза за работа, грижи се за децата и дома, за възрастни родители. От многото ангажименти почти не остава време за секс. Обзети от депресивни настроения, някои в свободното време си вечер четат книга или спят, вместо да го отдадат на партньора си. Добре е интимните вечери да се планират. Това регулира сексуалния живот на много работещи двойки.

Притеснения, тревоги

При стрес няма желание за интимност. Ако мислите се въртят около служебните ангажименти, ако нервите са опънати, едва ли някой се сеща за секс. За отърсване от напрежението помага общуването с приятели, близки и колеги. Добре е да се разговаря и споделя, без да се потискат емоциите.

Инерция и еднообразие

Когато отегчението и безразличието се настанят между двама души, отношенията им се обтягат. Ето защо си струва да се изпробва нещо ново в секса. Добре е партньорите да си говорят, да споделят сексуалните си желания, да гледат еротичен филм, да се любят на различни места. Важно е да разчупят монотонния живот. Две дози фантазия освежават връзката. Добре е и тя да се поддържа, както това се прави за фигурата, косата, ноктите. Душата иска дори повече грижи от тялото.

Проблеми в отношенията

Ако постъпки на единия партньор предизвикват недоволство у другия, ако двамата постоянно се дразнят, няма да им е до ласки. Тук помага само откровеният разговор. Изяснете отношенията си. Може да се окаже, че един се заблуждава, друг греши и да го осъзнаете. Тогава всичко ще си дойде на място. Неизказаните дреболии съсипват любовта.

Телесни несъвършенства

Той си пада по пищни форми, тя се дразни от космите по гърба му. Но очите й са магнетични, а той прави най-добрия масаж и може да я възбуди само с докосване. Вместо партньорите да зациклят в недостатъците си, да оценят качествата. Никой не е съвършен, пък и момичешките гърди могат да са по-очарователни от тежкия бюст, а космите по гърба се епилират.

Възрастта

С годините човек трупа мъдрост, но либидото му чезне. Тогава се налага и съвет от специалист. Помагат промяна в начина на живот, някои храни, фитотерапия. Жените в менопауза имат нужда от хормонална терапия или билки за повишаване на естрогена. При мъжете намалява тестостерона, което убива либидото.

Сексуално насилие

Ако жената е била сексуално насилена или тормозена, да потърси помощ от психолог, за да си върне желанието за секс. Ще е бавно и трудно.

Медикаменти

Някои лекарства потискат либидото. Ако пиете антидепресанти и усещате този ефект, питайте лекар. Ако се налага, сменете лекарството.

Хормонален дисбаланс

Той влияе зле на сексуалния живот. Обърнете се към ендокринолог и гинеколог.

Още интересни четива за здравето и болестите вижте на сайта 24zdrave.bg