Хибридна операционна за 1,3 млн. лева работи в областната болница на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9922235 www.24chasa.bg
Директорът на болницата д-р Стефан Филев (вдясно) и съдови хирурзи на откриването на хибридната операционна зала

В МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” вече лекуват съдови болести като в Германия, Франция и Швейцария

Супермодерна хибридна операционна зала по съдова хирургия оборудваха в областната болница във Велико Търново. Подобна операционна има само на 3 места в страната, което ще осигури на пациентите от региона медицинска помощ от най-високо ниво в областта на съдовата патология.

С новата придобивка отделението по съдова хирургия в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” вече е с III ниво на компетентност. Залата е оборудвана с помощта на МЗ, основен акционер в болницата.

Министерството отпусна над 1,3 млн. за закупуването на апаратурата.

“Тази хибридна зала е еманацията на нашите усилия в продължение на повече от година. Взаимно си повярвахме, че можем да се справим. Факт е, че

когато всички са впрегнати

да работят в една посока,

нещата се случват
Новата операционна зала дава нови възможности в съдовата хирургия за ендоваскуларна работа. Вече може да се работят оперативни интервенции, които се провеждат в университетските болници и клиниките с висок технологичен потенциал”, обясни изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев.

Хибридната операционна зала е обезпечена с последно поколение ангиограф, който позволява лечение на пациентите при по-малко лъчево натоварване. В помещението е осигурено и стандартното оборудване на една хирургична структура, както и операционна маса.

На огромен екран се излъчва образ, който се предава от ангиографа и позволява на специалистите да виждат как изглеждат съдовете при инжектиране на контрастно вещество. Главни действащи лица в иновативната операционна са младите специалисти д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков, които ръководството на лечебното заведение привлече.

“Хибридната операционна зала съчетава двата метода за лечение на съдова патология – чрез класическа хирургия и ендоваскуларни процедури. Шансът, който ни се дава тук, е да обединим двата метода и с по-малко оперативна интервенция да направим по-големи неща.

Така например при аневризми на коремната област сега имаме възможност пункционно, чрез гънките на краката, да сложим такава протеза, която да изолира тази аневризма. Реално това е лечението на пациента. Това са модерните достижения на медицината и техниката, с които боравят всеки ден в Германия, Швейцария, Франция и др.”, обясни д-р Любослав Шкварла.

Той и колегата му д-р Константин Грудков са най-новите попълнения в екипа на търновската болница. И двамата са великотърновци, завършили ПМГ “Васил Друмев”. Д-р Шкварла е специализирал в Клиниката по съдова хирургия на болница “Св. Екатерина” под ръководството на проф. Захариев.

“12 години работих там, а след това се присъединих към екипа на болницата в Панагюрище. Преди година се срещнах с д-р Филев, който изрази желание да покачим нивото на отделението, даде ни надежди и криле”, допълни д-р Шкварла.

Д-р Грудков пък е започнал своя професионален път в университетската болница “Лозенец”. Бил е редовен асистент в катедрата по хирургични болести на СУ “Св. Климент Охридски”. През 2014 г. придобил специалност по сърдечна хирургия, а през 2018 г. - по съдова хирургия.

“Знаем, че в България

здравеопазването

е централизирано
основно в София. Периферията остава без покритие от кадри и населението там страда. В провинцията се извършват изключително много първични ампутации, без пациентите да бъдат диагностицирани съдово, а е можело да им се помогне. След като имаме опита и познанията, защо да не го направим”, обясняват двамата.

Предимството на съвременните методи за лечение е в тяхната миниинвазивност, позволяваща по-бързо възстановяване и снижаване на риска от усложнения. От 28 юни съдовите хирурзи ще провеждат профилактични прегледи и консултации в клиниката, а записването става на телефон 062 52 66 05.