Бюстът пречи на спортуването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9969801 www.24chasa.bg

Колкото повече расте бюстът на жената, толкова повече нейната физическа активност спада, особено при спортуването с по-интензивни натоварвания. Ново изследване на спортната дейност на жени от всички възрасти в САЩ показа, че размерът на гърдите и номерът на сутиена влияят върху двигателната им активност.

Всички знаят, че движението е здраве, щастие и дълголетие, но доста скромен процент от хората се движат редовно и по много. Причините човек да се заседява чак толкова са много на брой и са комплексни, показва проучването. Една от тях е усещането за дискомфорт по време на заниманията със спорт.

Много жени усещат този дискомфорт в областта на гръдния кош. Женските гърди са тежки и не се подпират от нищо, а и в тях има твърде малко стабилизираща ги съединителна тъкан. Така че те се движат, докато жената спортува, дори тя да носи сутиен.

Проучването установи, че когато жената тича без сутиен, гърдите й подскачат нагоре-надолу с амплитуда над 15 см. Освен това се клатушкат и встрани. Има спрециални сутиени за спорт, които силно ограничават това клатене, но не могат да го премахнат изцяло, дори жената да е с малки гърди.

В резултат често се случва да се появи болка в гърдите по време и след тренировката. Анкета от 2013 г. сред участничките в Лондонския маратон показа, че от тичането над една трета от тях ги болят гърдите дори да са малки.

Новото проучване, публикувано в Списанието за спортна медицина, изследва доколко размерът на бюста и болките в него разубеждават жените да спортуват или играят роля при избора на вида спорт. То обхваща само жени, тъй като само те имат женски бюстове. Но и мъжете са изправени пред морфологични рискове при спортуване. Например гениталиите им са уязвими при колоездене или удар с футболна топка и могат да се подбият. Няма данни обаче тези рискове да са намалили желанието на мъжете да спортуват.

Изследователите са подбрали група от 355 жени на възраст между 18 и 75 г. и с телесна маса от нормална до силно затлъстяла. Участничките попълнили анкета с въпроси как, кога и колко спортуват, дали се потят, дали се задъхват и пр. Отделна секция въпроси е била за размера на гърдите им и как са ги усещали по време на тренировките. После жените са били сканирани, за да се измери обемът на гърдите им и той да бъде категоризиран като малък, среден, голям или много голям.

Резултатите според учените са обезпокоителни. Те показали, че колкото повече расте размерът на бюста, толкова повече спада физическата активност на жените. Например само 1-2 от анкетираните с много голям бюст тичат за здраве. Повечето от групата с голям бюст пък казват, че той им пречи дори да ходят и да плуват.

Според учените спортуващите жени трябва да бъдат насърчавани да се снабдят с качествени сутиени за спорт и бански костюми за плуване, които поддържат бюста. А към жените с най-големи гърди съветът е да носят два сутиена един върху друг, когато спортуват.

Още статии за женската физиология четете на 24zdrave.bg