180 специалисти обсъдиха във Велико Търново новостите в образната диагностика

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9991226 www.24chasa.bg
Стефка Василева - рентгенов лаборант, Петранка Гагова - председател на БАЛОДТ, старши рентгенов лаборант Мима Митева и Татяна Илясова - рентгенов лаборант (от ляво на дясно) по време на форума

След 3 г. пауза МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” бе символичен домакин на конгреса на професионалната асоциация

В началото на юли Велико Търново беше домакин на III национален конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия.

180 специалисти се събраха в старата столица, за да обсъдят новостите в образната диагностика и актуалните теми в тази сфера.
Велико Търново домакинства този форум, след като на последния конгрес на асоциацията, който се проведе през 2018 г. в София, старши рентгеновият лаборант Мима Митева от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” беше избрана от общото събрание за председател на следващото издание на конгреса.

COVID пандемията отложи 3 пъти събитието, но 3 години по-късно - от 2 до 4 юли, специалистите успяха отново да се съберат и да обсъдят новостите в сферата на образната диагностика, както и някои от наболелите проблеми, свързани с работата им.

“Конгресът е мащабен форум, който обединява рентгеновите лаборанти и всички специалисти, работещи в областта на образната диагностика, нуклеарната медицина и лъчелечението. Целта е да се представят новостите, както и да се даде

възможност за

обмяна на опит и

познания между

работещите

в тези области
През годините професията претърпя бурно развитие. С въвеждането на съвременна апаратура и на база на адекватни нови методики се наложи актуализиране на нивото на подготовка и самоподготовка на специалистите рентгенови лаборанти”, разказва председателят на конгреса.

С развитието на технологиите все по-важна и отговорна става ролята на лаборанта, който в много случаи сам провежда изследването и трябва да представи на лекаря готови, стандартни и качествени образи на лечение.

“Нивото на нашата специалност е да познаваме всички тънкости и новости в диагностичните и терапевтичните процедури. Ние не сме вече само обикновени технически изпълнители, или, както обичам да казвам, “да натискаме копчета”, а активни участници в провеждането им.

Знаем не само как технически трябва да се проведе процедурата, но и защо се провежда, какъв трябва да е резултатът. Това налага все повече да следят новостите и лаборантите, както и лекарите, да продължават медицинското си обучение и след дипломирането, за което допринасят редовните конгреси на БАЛОДТ”, категорична е старши рентгенов лаборант Митева.  

По време на научната програма на форума специалистите обсъдиха клинични случаи от практиката. Водещи специалисти в областта на образната диагностика представиха презентации в няколко основни направления - ядрено-магнитна томография, компютърна томография, нуклеарна медицина, лъчелечение и обучение на рентгеновите лаборанти.

“По време на конгреса имаше изключително високо присъствие. На сесиите залата беше пълна, имаше интересни презентации, колегите бяха заинтригувани от темите и имаха възможността да зададат своите въпроси”, разказва Митева.

Престижният форум

даде възможност

да бъде обсъдена

и темата за

мотивирането

на младите
хора да изберат професията рентгенов лаборант, както и възможностите за реализация.

“След тази една година и половина липса на контакт и връзка между специалистите добре се отрази възможността по време на форума да обсъдим наболелите теми в нашата работа, новостите, които през това време се появиха, като протоколи, като технически възможности на апаратите.

Имахме възможност да обсъдим и предизвикателствата, пред които ни изправи световната COVID пандемия, и това как всеки от нас се е справил.

През тази година и половина на COVID пандемия доста хора чуха, че съществува тази специалност “Рентгенов лаборант”, заговори се и за нас, че сме на първа линия, че сме при болните.

Това може би е един плюс към протектиране на професията и се надявам, че повече млади хора ще проявят интерес към нея”, казва още Мима Митева.